Rezao ga po vratu i po licu, a onda, govoreći mu: ‘U šta ti vjeruješ’, počeo da urezuje krst na njegovim grudima: Detalji napada na člana LGBT Forum Progresa

Sve vrijeme od šoka nisam reagovao, a kada je krenuo ovim oštrim predmetom prema mom polnom organu, lijevom rukom sam zgrabio ovaj predmet kako bih odbio ovaj napada od sebe i tada sam osjetio da je taj predmet oštar samo sa jedne strane. Tada ova lica otimaju moj novčanik iz ruke, sa lijeve ruke su mi otrgli sat marke ‘casio’…i udaljavaju se u meni nepoznatom pravcu”, piše u prijavi policiji u koju su Vijesti imale uvid

Član LGBT Forum Progres preživio je preksinoć torturu u jednom podgoričkom naselju, nakon što su ga dvojica napadača oborila, tukla i sječivom rezala po licu, vratu i grudima…

Slučaj je prijavljen policiji, koja tvrdi da radi sve da identifikuje i uhvati napadače.

Štićenik Skloništa za LGBTIQ osobe ispričao je inspektorima da je napadnut dok je zaključavao dvorišnu kapiju ispred kuće njegove majke – jedan od nasilnika, kako piše u prijavi, prišao mu je sa leđa, stavio ruku na usta i oborio ga.

“Dok ga je jedan od napadača držao na zemlji, onemogućavajući mu da ustane, drugi mu je stavio sječivo pod grlo i počeo da izgovara nerazumljive riječi. Zatim ga je izrezao po vratu i po licu, a onda, govoreći mu: ‘U šta ti vjeruješ’, počeo da urezuje krst na njegovim grudima”, rečeno je Vijestima nezvanično.

Isti sagovornik tvrdi da je ta tortura duže trajala i da je napadač više puta sječivom prelazio njegovim tijelom, kako bi “podebljao” krst.

Žrtva u prijavi navodi da je potom nasilnik istim predmetom krenuo ka njegovom polnom organu, ali da je tada uspio rukom da uhvati sječivo, kako bi spriječio dalji napad.

Ipak, ozlijedili su ga i u tom naletu.

Nakon iživljavanja, oteli su mu novčanik i ručni sat.

“Sve vrijeme od šoka nisam reagovao, a kada je krenuo ovim oštrim predmetom prema mom polnom organu, lijevom rukom sam zgrabio ovaj predmet kako bih odbio ovaj napada od sebe i tada sam osjetio da je taj predmet oštar samo sa jedne strane. Tada ova lica otimaju moj novčanik iz ruke, sa lijeve ruke su mi otrgli sat marke ‘casio’…i udaljavaju se u meni nepoznatom pravcu”, piše u prijavi policiji u koju su Vijesti imale uvid.

UP: TRAŽIMO NAPADAČE

Policija je saopštila da je napad prijavila Višem državnom tužilaštvu koje se oglasilo nenadležnim.

“Policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica preduzimaju intenzivne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja sinoćnjeg događaja. Oštećeni je prijavio da su ga sinoć oko 19 časova ispred njegove porodične kuće napala dva nepoznata muška lica kojom prilikom je on zadobio lake tjelesne povrede, te su od njega otuđili novac i ručni sat. Sa događajem je upoznat državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela u nadležnosti Višeg državnog tužilaštva, te je podgorička policija o događaju obavijestila i državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici”, saopštili su iz UP.

Objasnili su da su policijsko-tužilačke aktivnosti u tom predmetu u toku.

HRA: UŽASAVAJUĆI ZLOČIN

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) saopštili su da su ogorčeni i da žale zbog užasavajućeg zločina prema transrodnoj osobi i članu Progresa.

“Kako sve ukazuje na to da je ovaj napad izvršen i iz mržnje, pored koristoljublja, očekujemo da će nadležni državni tužilac prilikom istrage posebno istražiti i tu okolnost i da će napadač biti otkriven i adekvatno kažnjen. HRA podsjeća da je Krivičnim zakonikom predviđeno strože kažnjavanje krivičnih djela učinjenih iz mržnje zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kao i drugih ličnih statusa kao što su nacionalna ili etnička pripadnost, rasa ili vjeroispovijest, invaliditet i pol”.

Iz te nevladine organizacije ističu da Crnoj Gori, kao evropskoj državi koja teži vladavini prava, u kojoj je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranjen Ustavom, ne priliči da u njoj LGBT osobe žive kao građani drugog reda, u strahu od otvorenog ispoljavanja mržnje i nasilja.

“Posebno ukazujemo da nasilje izvršeno prema seksualnim manjinama može biti iskorijenjeno samo strogom kaznenom politikom i drugačijim pristupom obrazovanju i vaspitanju. Apelujemo posebno na učesnike u vlasti, i ostale koji učestvuju u kreiranju javnog mnjenja i obrazovanju djece, da budu svjesni lične odgovornosti i da promovišu toleranciju. Jedino tako, uz zakonito i posvećeno djelovanje policije i pravosuđa, možemo osigurati klimu u kojoj neće biti slučajeva ovako gnusnog ugrožavanja ljudskog integriteta”.

NULTA TOLERANCIJA NA NASILJE

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Kristina Oana Popa, kazala je da je užasnuta napadom.

“Mora postojati nulta tolerancija na bilo koji vid nasilja prema ranjivim grupama! Očekujemo brzu i efikasniju istragu napada, kao i da počinioci budu privedeni pravdi”.

Napad je osudio i predsjednik Milo Đukanović poručujući da kulturološke i religijske razlike i uvjerenja nisu i nikada ne smiju biti povod niti opravdanja za nasilje, nametanje jednoumlja i neprihvatanje osobenosti pojedinca, ugrožavanje dostojanstva i jednakosti građana.

Ovaj čin nasilja osudila je i većina političkih partija.

JOKIĆ: OVO JE ZLOČIN IZ MRŽNJE

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Progres Bojana Jokić istakla je da za njih nema dileme da je napad na njihovog člana – zločin iz mržnje:

“A činjenica da su štićeniku ukradeni sat i novčanik je samo pokušaj da napadači insceniraju da je pozadina razbojništvo. Ovaj napad se nije dogodio negdje na ulici, nego na kućnom pragu. To je samo dokaz da LGBT osobe u Crnoj Gori nijesu bezbjedne ni u četiri zida, u koja ih pojedinci upućuju godinama”, rekla je Jokić. Ona je dodala da je i “klima u društvu jako loša i puna nasilja” i apelovala na sve društvene aktere da budu pribrani i ne podstiču atmosferu nasilja.

PEJOVIĆ: HULE NA BOGA

Talas nasilja, koji je i ovih dana registrovan u Crnoj Gori, mora biti suzbijen, poručili su iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i najoštrije osudili napad na člana LGBT Foruma Progres.

Podgorički paroh Nikola Pejović saopštio je da sa gnušanjem i prezirom, kao sveštenik i hrišćanin, osuđuje taj neljudski i anticivilizacijski čin.

“Događaj u kome je mladić povrijeđen na monstruozan način urezivanjem krsta na njegovim grudima izazvao je opravdano uznemirenje kod svakog čovjeka. Krst koji je simbol ljubavi prema bližnjima, naročito onima koji su drugačiji, postao je u ovom slučaju znak hule na Boga ljubavi koji raspet na krstu svima oprašta i raširenim rukama grli cio svijet. Nadam se da će nadležni organi uraditi sve što je potrebno da se pronađu počinioci i odgovaraju za svoja nedjela, a društvo u cjelini da pokaže solidarnost sa svima koji stradaju i koji su ugroženiji”, rekao je Pejović.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!