Fokus – minus: Vlada Crne Gore i nesavjesni građani

Za ovakvo alarmantno stanje najveći krivac je, prema mnogim analitičarima, Vlada Crne Gore, zato što nije blagovremeno donijela adekvatne mjere za sprečavanje širenja pandemije. Podsjetimo da je premijer Krivokapić prije nekoliko mjeseci govorio da je dovoljno da se čovjek pričešćuje i kadi tamjanom!

Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori je zabrinjavajuća, a zdravstveni sistem je na granici izdržljivosti, saopštio je trećeg marta predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić. Krivokapić je zaprijetio da, ako se mjere ne budu poštovale, slijedi potpuno zatvaranje Crne Gore.

Prema najnovijim podacima, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 8.775. Od početka epidemije (mart 2020. godine) ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori je 77.493.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa, 2. marta završile su analizu i IJZ-u dostavile rezultate za 2.216 uzoraka na koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 625 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2. Od posljedica virusa preminulo je osam osoba, saopšteno je iz IJZ-a.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je od početka pandemije ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom 1.031.

Za ovakvo alarmantno stanje najveći krivac je, prema mnogim analitičarima, Vlada Crne Gore, zato što nije blagovremeno donijela adekvatne mjere za sprečavanje širenja pandemije.

Podsjetimo da je premijer Krivokapić prije nekoliko mjeseci govorio da je dovoljno da se čovjek pričešćuje i kadi tamjanom!

Vlada je konačno odlučila da pooštri kontrolu sprovođenja mjera, a njihovo poštovanje kontrolisaće policija, inspekcija i vojska.

Pripadnici Uprave policije imaće određene reone u kojima će se kretati, kontrolisaće primjenu mjera, uključujući nošenje maske, držanje distance, opominjaće građane.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koju najviše optužuju za smrt pacijenata umrlih od korone, saopštila je da je donijeta odluka da još ne dođe do potpunog zaključavanja Crne Gore, te da se sačeka narednih deset dana, kako bi se vidjeli efekti aktuelnih mjera.

Prolongiranje te mjere povezuje se sa izborima u Nikšiću kako bi mogli da glasaju pristalice nove vlasti iz Srbije i BiH.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!