Da li ćemo se u bliskoj budućnosti voziti vazdušnim taksijem?

U Velikoj Britaniji je nedavno najavljeno otvaranje prve vazdušne luke sa koje bi ova prevozna sredstva polijetala, a kompanija United Airlines (UA) je uložila nešto više od milijardu dolara u ovaj posao, prenosi Ars Technica

Ako biste danas nekoga pitali da li želi da se provoza vazdušnim taksijem, odnosno u nekoj vrsti velikog drona, odgovor bi vjerovatno bio negativan. Ipak, u ne tako dalekoj budućnosti, to bi moglo da bude sasvim uobičajeno.

Brojne kompanije već sada ulažu u tehnologiju koja će veoma ličiti na ovo što smo upravo opisali. Nekima se to nije isplatilo, pa su, poput Ubera, prodali svoj odsjek za “vazdušne taksije”:

Sa druge strane, u Velikoj Britaniji je nedavno najavljeno otvaranje prve vazdušne luke sa koje bi ova prevozna sredstva polijetala, a kompanija United Airlines (UA) je uložila nešto više od milijardu dolara u ovaj posao, prenosi Ars Technica.

Oni su od kompanije Archer naručili 200 letilica, sa mogućnošću da ih još kupe, što bi sve ukupno moglo da iznosi oko 500 miliona dolara. Kako smatraju iz UA, prvi putnici bi trebalo da polete u narednih pet godina, a cilj im je da ove letilice povežu urbane sredine i aerodrome, odnosno da se izbjegnu gužve na putu, prenosi b92.net.

Na početku, u taksijima bi trebalo da budu i piloti, ali kasnije bi upravljanje letilicama mogli da preuzmi računari. Letilice mogu da pređu 95 kilometara, a najveća moguća brzina je 240 km/h.

Iako postoje prognoze koje govore da bi za pet godina prvi putnici mogli da polete, vjerovatno će i regulatori morati da kažu svoje, tako da je još nezahvalno davati bilo kakva obećanja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!