Šta kažu proizvođači: Da li telefon smije da se puni tokom noći?

Ukoliko želite da zadržite telefon što duže, onda skidajte vaš uređaj sa punjača kada dostigne 80%. Uzmite u obzir da, kada se telefon puni, baterija se zagrijeva, a toplota i hladnoća su njeni najveći neprijatelji. Zato ostavite vaš uređaj na odgovarajućoj temperaturi dok se puni, i ni slučajno nemojte da spavate sa njim

Današnji moderni telefoni napravljeni su tako da nam potraju skoro cio dan, a obično većina korisnika ima naviku da stavi uređaj da se puni preko noći.

Zbog toga su nastale razne debate oko punjenja telefona, pojedini tvrde da ne bi smjeli da ostavite telefon da se i dalje puni kad je na 100%, dok drugi tvrde da su moderne baterije napravljene tako da im ništa neće biti.

Bez obzira na to kako punite telefon, gotovo sigurno će performans vaše baterija biti lošiji nego kada ste prvi put napunili telefon, što je normalno. Postoje načini kako da usporite taj proces.

Zato smo odlučili da vidimo šta kažu proizvođači pametnih telefona, te smo posetili stranice tehničke podrške kompanija kao što su Huawei, Samsung i Apple.

Apple jasno i glasno kaže da, kada vaš iPhone ili iPad “ostane do kraja napunjen duže vreme, zdravlje baterije može biti ugroženo”. Da li znate šta još jede bateriju telefona? Gadne i opasne aplikacije! iPhone i Android telefoni posejduju pametne opcije koje ne dozvoljavaju telefonu da se “prenapuni”, ali svakako baterija gubi životni vijek ukoliko telefon ostane na punjaču duži vremenski period.

Kompanija Samsung je jasno stavila do znanja korisnicima šta treba da rade uz jedan praktičan savjet: “Ne ostavljajte telefon priključen na punjaču duže vrijeme ili preko noći”. Poželjno je puniti telefon do 80%, ali isto tako mu ne smete dopustiti da padne ispod 20%, ukoliko želite da izvučete maksimum iz svoje baterije. Svakako, Samsung telefoni imaju pametnu funkciju Adaptive Fast Charging koja prolongira životni vijek baterije.

I Huawei je imao šta da kaže na ovu temu: “Mnogi fanovi Huawei telefona svoje uređaje ostave da se pune preko noći, sa ciljem da kada ustanu njihovi telefoni budu u potpunosti napunjeni. Ipak, punjenje telefona preko noći može da ošteti vašu bateriju!”, istakli su iz te kompanije.

Korisnici tih telefona nemaju razloga za brigu pošto je Huawei lansirao i novi režim punjenja koji se zove Smart Charge Mode koji onemogućava da se telefon prenapuni: “Ponekad nemamo izbora nego da ostavimo telefon da se puni preko noći. To znači da će telefon ostati do kraja napunjen dug period, prije nego što ustanemo. Kada anode baterije ostanu u fazi visokog potencijala tokom dužeg vremena, ti materijali se postepeno raspadaju i puštaju vazduh, koji zatim oksidira molekule rastvarača u tečnom elektrolitu dajući gas ugljen-dioksid. Ovakva reakcija je nepovratna, a rezultat toga je da je performans kompromitovan kod raznih aspekata, kao što su smanjivanje kapaciteta i povećavanje unutrašnjeg otpora”, prenosi portal nova.rs.

Kako se mobilni telefoni generalno menjaju na svake dvije do tri godine, i dalje možete da punite svoj uređaj dok spavate, jer realno tako je većina navikla, pa i mi. Ukoliko želite da zadržite telefon što duže, onda skidajte vaš uređaj sa punjača kada dostigne 80%. Uzmite u obzir da, kada se telefon puni, baterija se zagrijeva, a toplota i hladnoća su njeni najveći neprijatelji. Zato ostavite vaš uređaj na odgovarajućoj temperaturi dok se puni, i ni slučajno nemojte da spavate sa njim!

Svakako, svi ovi giganti u svojoj ponudi imaju i brze punjače koji napune telefone za “tili čas”!

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!