NKT traži hitnu reakciju Tužilaštva nakon litije u Nikšiću, episkop Joanikije sa sveštenicima u policiji daje izjavu (VIDEO)

Ispred policije je veliki broj građana koji pjevaju o Kosovu i skandiraju “ne damo svetinje”, a tu je i policija sa opremom za razbijanje demonstracija. Nikšićka policija u Parohijskom domu prethodno je uručila naloge za saslušanja Joanikiju i osmorici sveštenika, kako bi prikupili informacije o današnjoj litiji u tom gradu. Kako su sveštenici ranije kazali “Vijestima”, policija želi da ih do stanice policije odveze maricom

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije večeras (Foto: Printscreen/Ostrog Tv studio)

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zatražilo je hitnu reakciju Tužilaštva nakon današnje litije u Nikšiću, na kojoj se okupio veliki broj građana, dok je na snazi zabrana javnih okupljanja.

“Udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i životâ večeras su na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem u Nikšiću. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti poziva državno tužilaštvo i vrhovnog državnog tužioca da najhitnije, odmah večeras, bez ikakvog odlaganja i ustezanja, preduzmu zakonske mjere iz svoje nadležnosti i procesuiraju organizatore protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja. Dok većina građana odgovorno poštuje sve mjere, organizatori protivzakonitog javnog okupljanja u Nikšiću dovode u najdirektniji rizik ono što bi trebalo da bude najsvetije svima – a to su zdravlje i životi svih građana i oporavak crnogorske ekonomije”, saopšteno je iz NKT-a.

Javnost, kako navode, svjedoči da je “ovo grubo kršenje zakona najavljeno od strane poslanika Demokratskog fronta”.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije otišao je u policiju gdje zajedno sa ostalim sveštenicima daje izjavu povodom litije u Nikšiću.

On se obratio okupljenim građanima i tražio od njih da se raziđu i ne vrijeđaju policajce, pišu “Vijesti”.

Ispred policije je veliki broj građana koji pjevaju o Kosovu i skandiraju “ne damo svetinje”, a tu je i policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

Nikšićka policija u Parohijskom domu  prethodno je uručila naloge za saslušanja Joanikiju i osmorici sveštenika, kako bi prikupili informacije o današnjoj litiji u tom gradu.

Kako su sveštenici ranije kazali “Vijestima”, policija želi da ih do stanice policije odveze maricom.

Nekoliko detena građana je u tim momentima bilo ispred kapije Parohijskog doma.

Okupljeni narod je skandirap “Ne damo vladiku” i “Ne damo sveštenike”.

Protojerej Slobodan Jokić obratio se okupljenom narodu i zamolio ih da se raziđu i ne čine ništa ukoliko žele da im pomognu jer nemaju blagoslov vladike. 

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković podsjetio je sve vjernike da je nakon ublažavanja mjera, obavljanje vjerskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i naredbi Ministarstva zdravlja.

„Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da će svi oni za koje se, nakon prikupljenih obavještenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilastva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donijete propise krivično odgovarati zbog toga“ istakao je Stanković za Televiziju Vijesti. 

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca svima koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa poručio je da će na taj način izazvati odlučnu reakciju Tužilaštva, jer je zakon jednak za sve.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!