Google diskriminisao žene, moraće da isplatiti 2,6 miliona dolara

Google je pristao da plati 1,4 miliona dolara zaostalih plata i kamata za 2.565 inženjerki zbog diskriminacije u platama i 1,2 miliona za 1.757 prijavljenih žena i 1.219 azijskih kandidata koje nisu angažovane na radnim mjestima inženjera

Google će isplatiti 2,6 miliona dolara zaposlenima i azijskim kandidatima za posao inženjera kako bi podmirio optužbe za diskriminaciju u platama i pri zapošljavanju, objavilo je američko ministarstvo rada.

Google je pristao da plati 1,4 miliona dolara zaostalih plata i kamata za 2.565 inženjerki zbog diskriminacije u platama i 1,2 miliona za 1.757 prijavljenih žena i 1.219 azijskih kandidata koje nisu angažovane na radnim mjestima inženjera.

Razlike u platama koje su se odnosile na zaposlene na radnim mjestima softverskih inženjera otkrivene su tokom rutinske ocjene usklađenosti, navodi se u saopštenju odjela, prenosi N1. To je bilo u Mountain Viewu u Kaliforniji, u Seattlu i Kirklandu u državi Washington.

Kandidatkinje i azijski kandidati za posao dovedeni su u nepovoljan položaj po različitim stopama zapošljavanja na radnim mjestima softerskih inženjera na Googleovim lokacijama u San Franciscu i Sunnyvaleu u Kaliforniji, kao i u Kirklandu, saopštili su iz odjela.

Google je rekao da je zadovoljan što je riješio spor koji se odnosi na revizije od 2014. do 2017. godine, u izjavi dostavljenoj medijima, uključujući The Verge i TechCrunch.

“Vjerujemo da bi svi trebali da budu plaćeni na temelju posla koji rade, a ne na temelju onoga ko su”, navodi Google u saopštenju i obećava da “ulaže velika sredstva kako bi naši procesi zapošljavanja i kompenzacija bili pošteni i nepristrani”.

 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH