Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade za roman “Kontraendorfin”

Odluka je da Ninova nagrada za roman 2020. godine bude dodijeljena Svetislavu Basari za ‘Kontraendorfin’. Taj roman sačinjen je od nemogućih scena i nedopustivih zaključaka, kojima se pretresaju temelji ne samo Srbije, nego i savremenog svijeta uopšte. Ovim romanom čitalac se izvodi iz zone komfora, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija koje je na onlajn konferenciji pročitao predsjednik žirija Teofil Pančić

Foto: Facebook

“Kontraendorfin” Svetislava Basare dobitnik je 67. Ninove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku, objavio je danas žiri, prenosi N1.

NIN-ov žiri činili su književna kritičarka Marija Nenezić, pjesnik Branko Кukić, književnik Ivan Milenković, pjesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić. Zbog epidemiološke situacije ceremonija proglašenja pobjednika održana je putem Zoom-a.

“Odluka je da Ninova nagrada za roman 2020. godine bude dodijeljena Svetislavu Basari za ‘Kontraendorfin’. Taj roman sačinjen je od nemogućih scena i nedopustivih zaključaka, kojima se pretresaju temelji ne samo Srbije, nego i savremenog svijeta uopšte. Ovim romanom čitalac se izvodi iz zone komfora”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija koje je na onlajn konferenciji pročitao predsjednik žirija Teofil Pančić.

Čakarević je naveo da je Basarin roman prevagnuo zato što „knjiga donosi nešto bitno, kvalitativno, novo, čega nije bilo u prethodnim Basarinim knjigama“.

U najužem izboru bilo je još šest finalista – „Sloboda govora“ Vladana Matijevića, „Što na podu spavaš“ Darka Cvijetića, „Ljudi bez grobova“ Enesa Halilovića, „Prekrasne ruševine“ Sava Stijepovića, „Ništa nije ničije“ Bojana Savića Ostojića, kao i „Pod oba sunca“ Ognjena Spahića.

U užem izboru našlo se 17 romana, dok je za 67. Ninovu nagradu konkurisalo 212 dela.

Za “Kontraendorfin” glasali su Kukić, Milenković i Čakarević. Marija Nenezić svoj glas dala je romanu “Što na podu spavaš”, a Teofil Pančić glasao je za “Pod oba sunca”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!