Premunio posljednji zelenaš, Novica Vujičić

Dočekao je i 2006. godinu i obnovu crnogorske države. “O, kako sam bio srećan! Ali danas me strah… Nijesu Crnogorci složni. Ne može niko biti gospodar u moju kuću no ja. Mala zemlja, umjesto da živimo kao jedna porodica. Nije mi prijatno”, rekao je tada Vujičić

Novica Vujičić (Foto: Printscreen/RTCG)

Patriotsko komitski savez (PKS ) je sa žaljenjem primio vijest da je posljednji zelenaš, saborac Krsta Zrnova Popovića-Novica Vujičić, jutros preminuo.

“Otišla je jedna posebna ličnost, koja nas je sjećala na dane stradanja Crne Gore ali i žilavosti i otpora naroda, koji je tada prošao stradanje i golgotu. Novica je bio dio tog i takvog naroda”, piše u objavi.

U nedavnom intervjuu je kazao da bi opet išao sa Krstom, kad bi mogao, jer se radilo o čovjeku-junaku, koji je imao svoju viziju Crne Gore, o čovjeku koji je živio i poginuo za svoje ideale, prenosi portal Luča.

“Nije Krsto zec iz gore, nego junak Crne Gore”, pričao je Vujičić. “Naš je bio Lovćenski bataljon sa Krstom. Mi smo često išli u patrolu. Ali nikada nijesam čuo da Krsto kaže da treba ubiti i špijati partizana, nikad. Bio je ugledan u Katunjskoj nahiji, duša ljudska, vitez i delija. Nije bio krvnik partizanima. A kako, dva sina su mu tamo. Ali volio je Crnu Goru i pola je spasio od gladi”, prisjetio se tih dana Vujičić.

Rođen u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, ratovao i mučio se, služio….a 1942. godine prelazi u vojsku Krsta Popovića iz partizanskih jedinica.

“Krsto je bio željan za Crnom Gorom. Tada je ušao u kafanu i pita me – jesi li došao momče. Poljubi me i skinu mi kapu jugoslovnesku i dade mi crnogorsku”, pričao je Vujičić.

“Bio sam i čuveni pjevač, pjevao o borbi i zelenašima. Dobro sam pjevao, to su voljeli”, pričao je.

Dočekao je i 2006. godinu i obnovu crnogorske države.

“O, kako sam bio srećan! Ali danas me strah… Nijesu Crnogorci složni. Ne može niko biti gospodar u moju kuću no ja. Mala zemlja, umjesto da živimo kao jedna porodica. Nije mi prijatno”, rekao je tada Vujičić.

“Neka mirno počiva u ovoj napaćenoj, crnogorskoj zemlji, koju je toliko volio. Slava mu i hvala za sve!”, piše se u objavi PKS-a.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!