Abazović: Smijenićemo udarne pesnice bivšeg režima, kontrolisaćemo i imovinu Đukanovića

Ono što je važno jeste da ćemo donijeti zakon o porijeklu imovine i zakon o lustraciji. To će omogućiti da kontrola krene od svih funkcionera u državi. Ta kontrola može da krene od nas iz sadašnje vlade, ali mora stići i do predsjednika države i članova njegove porodice. Niko ne može biti pošteđen, niti ima zebnje za tim. Isto važi i za lica koja su bezbjednosno interesantna, a koja nisu javni funkcioneri, ali u javnosti gravitiraju kao osobe povezane sa određenim kriminalnim strukturama. Ta lica će biti pod posebnim nadzorom službi bezbjednosti, rekao je Abazović

Dritan Abazović (Foto: URA)

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović izjavio je da je poželjno da funkcioneri sami daju ostavke na pozicije koje pokrivaju.

To ih svakako, kako je rekao za “Dan”, neće abolirati odgovornosti.

Kako napominje, biće istraženi svi slučajevi a odgovaraće svi funkcioneri.

“Dobro je da se neki sami povlače. Dobro je da je predsjednica Vrhovnog suda odlučila sama da se povuče. Pozivam i ostale da se sami povuku i ustupe prostor onima koji će da rade, naročito u skladu sa zakonskim načelima. Poštovaćemo procedure i zakonske rokove, ali jedno je sigurno, smijenićemo udarne pesnice bivšeg režima”, kategoričan je Abazović.

On se nada da će nakon praznika, do kraja januara, biti završena procedura za smjenu čelnika Uprave policije, te da će se okončati priprema izmjena zakona o policiji na osnovu kojih se Uprava policije vraća u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, čime će se povećati kontrola.

“Nikada nijesmo imali više smjena u ANB nego sada. I tu službu čeka veliko osvježenje. Isto mislim i za Ministarstvo odbrane, posebno za Vojno obavještajnu službu, gdje ćemo do praznika imati novog čovjeka na tom mjestu uz imenovanje na profesionalan način. Svakako, do kraja proljeća očekujem da će se sprovesti najveći broj promjena u svim strukturama”, navodi Abazović.

Abazović poručuje da „neće biti nedodirljivih, niti nijednog izgovora za bilo koga ko se ogriješio o zakon”.

“Nećemo da jurimo vještice. Ali nećemo ni dozvoliti kršenje zakona, kao ni oslobađanje odgovornosti ili krivice za kršenje zakona u proteklom periodu. Ono što je važno jeste da ćemo donijeti zakon o porijeklu imovine i zakon o lustraciji. To će omogućiti da kontrola krene od svih funkcionera u državi. Ta kontrola može da krene od nas iz sadašnje vlade, ali mora stići i do predsjednika države i članova njegove porodice. Niko ne može biti pošteđen, niti ima zebnje za tim. Isto važi i za lica koja su bezbjednosno interesantna, a koja nisu javni funkcioneri, ali u javnosti gravitiraju kao osobe povezane sa određenim kriminalnim strukturama. Ta lica će biti pod posebnim nadzorom službi bezbjednosti. Ne želimo da gradimo imidž Crne Gore po kriminalnim klanovima, nego državu prepoznatu kao pacifističku, ekološku i sigurnu državu, sigurnu za sve njene građane i posjetioce”, zaključio je Abazović.

To što se povlače sa funkcija poput Vesne Medenice ili Veselina Veljovića je dobro, ocjenjuje Abazović. Ipak, upozorava da ove, kao ni druge funkcionere ne štiti od odgovornosti za prethodni rad, prenosi portal Luča.

“Jasno je da je u Crnoj Gori, zbog komplikovane procedure, teško smijeniti i portira a kamoli one koji su na značajnim državnim funkcijama. To povlačenje, ipak, nema veze sa njihovim aktivnostima. To se odnosi i za Medenicu i za bivšeg direktora policije. Poštovaćemo institut da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Ući ćemo u proces ispitivanja dokumentacije, tako da to što se neko povukao ne znači da je zaboravljen i da ćemo pristupiti sistemu puj pike više se ne važi”, poručio je Abazović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!