Medojević: Mickej Spajić i Zdravko Krivokapić počinili teški kriminal

Mickej Spajić je sam ili u dogovoru sa Zdravkom odredio iznos zaduženja? Skupština nije razmatrala budžet za 2020. pa niko ne zna kako će se potrošiti 316 miliona od ove emisije jer će se 434 miliona potrošiti za plaćanje emisije obveznica od 350 miliona iz 2015. koja pristiže na naplatu u martu, kazao je Medojević

Foto: Printscreen

Ministar finansija Milojko Spajić i premijer Zdravko Krivokapić počinili su teški kriminal kada su tajnom transakcijom oštetili bužet, kazao je lider PzP-a i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević.

“Ministar finansija Mickej Spajić je potvrdio sve moje ključne teze oko emisije obveznica od 750 miliona eura. Vlada nije donijela odluku o zaduženju i emitovanju državnih obveznica. Vlada nije pripremila izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2020. kojom bi se predvidjelo ovo zaduženje. Privatna osoba Mickej Spajić je više od dva mjeseca neovlašćeno u ime i za račun države Crne Gore vodio tajne pregovore sa kupcima obveznica”, naveo je Medojević na Facebooku.

Kako je dodao, Vlada nije u javnoj konkurentskoj proceduri izabrala investicione banke da pripreme emisiju, ispitaju tržiste, kontaktiraju kupce.

“Investiciona banke su izabrane direktnim pregovorima. Direktno tajno pregovaranje je osnovni mehanizam korupcije” ističe Medojević.

Vlada, ističe on, nije donijela odluku o visini kamate koji će poreski obveznici platiti.

“Normalna procedura je da Vlada u javnom pozivu za upis o kupovini obveznica prethodno odredi visinu kamate, na prijedlog Investicione banke koja prethodno istrazi stanje na tržištu i zainteresovanost kupaca. Kamata je u ovom slučaju ugovarana neposredno u direktnim pregovorima. Direktno tajno pregovaranje je osnovni mehanizam korupcije. Neko se ugradio u ovu spekulativnu kamatu od 2,875 odsto. Poslednja emisija državnih obveznica je prodata u oktobru 2019. po kamati od 2,5 odsto”, ističe Medojević.

Podsjeća da Vlada nije na transparentan način, javno i u konkurentskim uslovima izabrala pravnog savjetnika.

Ministar Milojko Spajić je 9. decembra obavjestio javnost da je emisija obveznica od 750 miliona eura realizovana.

“Na Londonskoj berzi je registrovana tek 17.12. Još jedan dokaz da je ova transakcija realizovana u direktnim pregovorima i tajno sa unaprijed izabranim kupcima. Vlada nije objavila pozov za upis i kupovinu obveznica ni u jednom domaćem ili stranom časopisu ili na sajtu Ministarstva finansija, kao ni na sajtu Komisije za tržište kapitala Crne Gore”, navodi Medojević.

Skupština Crne Gore nije donijela odluku o zaduživanju od 19,2 odsto BDP.

“Mickej Spajić je sam ili u dogovoru sa Zdravkom odredio iznos zaduženja? Skupština nije razmatrala budžet za 2020. pa niko ne zna kako će se potrošiti 316 miliona od ove emisije jer će se 434 miliona potrošiti za plaćanje emisije obveznica od 350 miliona iz 2015. koja pristiže na naplatu u martu”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, ukupna provizija od tajnog angažovanja tri investicione banke, pravnog savjetnika i drugih savjetnika je iznosila od 8-10 miliona eura.

“Da li je i koliko od ovog iznosa dobio Mickej Spajić i Zdravko Krivokapić, s obzirom da su oni javno priznali da su ovaj posao radili “tajno, ali organizovano””, kazao je Medojević.

Pita kakvu ulogu su u ovom “tajnom ali organizovanom poslu imali poznanici, poslovni partneri Mickeja Spajića, Veljko Kustrov, Nemanja Žugić, Takara Miković i Miloš Starović i zašto ih je Mickej angažovao za ovaj posao.

“Nema nikakve dileme da je ovaj posao teški kriminal, da se najveće zaduženje zemlje u istoriji od 19,2 odsto BDP odvijalo protivzakonito, uz obilje neposrednih dogovora u tajnim netrasparentnim procesurama i bez validnih odluka Vlade i Skupštine. Tajnost postupka i svjesno kršenje zakona i Ustava zemlje navodi na osnovanu sumnju da je motiv za ovu tajnu transakciju bio lični profit Mickeja Spajića i Zdravka Krivokapića jer je neko od ovog posla zaradio 8-10 miliona eura (moja procjena)”, tvrdi Medojević.

On dalje navodi da je Milojko Spajić, uz saglasnost i znanje Zdravka Krivokapića (do 4.12 takođe privatnog lica) formirao grupu svojih poznanika koji su radili tajno i organizovano na sticanju privatne dobiti na teret imovine države.

“Ako ovo nije organizovani kriminal, ja ne znam šta je”, zaključio je Medojević, prenosi Portal Analitika.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!