Urugvajska kinoteka organizuje ciklus savremenih crnogorskih filmova

Ciklus crnogorskih filmova u Montevideu realizuje se za urugvajsku publiku, ali i da bi se crnogorskim iseljenicima prikazala novija crnogorska filmska produkcija

Uz podršku Filmskog centra Crne Gore i kroz inicijativu Zajednice Crnogoraca u Urugvaju, Urugvajska kinoteka organizuje ciklus savremenih crnogorskih filmova, u okviru četvrtog izdanja Balkan Film Festivala (BFF) u Montevideu koji je počeo 6. decembra.

Ciklus crnogorskih filmova u Montevideu realizuje se za urugvajsku publiku, ali i da bi se crnogorskim iseljenicima prikazala novija crnogorska filmska produkcija.

Tokom ove sedmice biće prikazano pet filmova iz Crne Gore selektovanih od organizatora. Na repertoaru ostvarenja iz Crne Gore: “Grudi”, Marije Perović (2019), “Ti imaš noć”, Ivana Salatića (2018), “Ispod mosta, među stijenama”, Pavla Simonovića (2016), “Između dana i noći”, Andra Martinovića (2018), i crnogorska manjinska koprodukcija “Mamonga Stefana Maleševića” (2019).

Tom prilikom, saopšteno je iz Uprave za dijasporu, urugvajska publika će se bliže upoznati sa Crnom Gorom i našim autorima, samim tim što crnogorski filmovi do sada nijesu imali komercijalna prikazivanja u ovoj zemlji.

Četvrto izdanje BFF prikazuje filmografiju jugoistočne Evrope. Festival je otvorio film “Ustav Republike Hrvatske”, Rajka Grlića.

“Balkan, uvijek povezan sa ratovima i vječnim sukobima, pokazuje i svoju umjetničku i prirodnu stranu. Još jedan ključ za čitanje balkanskog područja može se naći kroz zanimljivu i neobičnu kinematografiju. Selektovani filmovi gledaoce nose u nepoznata i zaboravljena mjesta, sa svojim običajima, kulturama, vrijednostima, vjerovanjima, pozivajući ih da se upuste u moderne i univerzalne priče koje prikazuju karaktere ljudi i njihovih dalekih zemalja”, saopštila je Urugvajska kinoteka.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!