Palmer: SAD spremne da podrže novu Vladu kao partnera, prijatelja i saveznika, kao bi zajedno radili na reformama

Kada je riječ o očekivanjima SAD od nove Vlade, Palmer je rekao da su ona jednaka onima koje imaju građani Crne Gore, a to je da Vlada sprovede konkretne reforme, smanji korupciju, procesuira organizovani kriminal i ojača države institucije. Neohodne su, dodaje, i pravosudne reforme kako bi se obezbijedila nepristrasnost tog sistema, privukle strane investicije i obezbijedio institucionalni okvir za miran prosperitet i stabilnost

Metju Palmer (Foto: Printscreen/VOA)

Sjedinjene Američke Države (SAD) su zabrinute zbog štetnog uticaja Rusije, koji je bio očigledan ne samo u Crnoj Gori, već je prisutan na čitavom Zapadnom Balkanu, izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD sa Evropu i Evroaziju Metju Palmer (Matthew Palmer).

“Svakako smo bili zabrinuti zbog ruskog štetnog uticaja, ne samo u Crnoj Gori gdje smo ga vidjeli na djelu na najjasniji način koji se da zamisliti. Zabrinuti smo zbog ruskog štetnog uticaja širom Zapadnog Balkana, i to nas mora držati na oprezu, a posebno moramo obratiti pažnju na oblast informisanja i način na koji Rusija i njeni proksiji, uključujući posebno Sputnjik i RT (Russia Today), iskrivljuju prostor informacija”, rekao je Palmer na online konferenciji za medije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o ruskom uticaju na novu Vladu Crne Gore, s obzirom da su premijer Zdravko Krivokapić i dio ministara bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) koja se zalaže za čvrste odnose sa Rusijom, te da su izabrani zahvaljujući glasovima koalicije proruskog Demokratskog fronta, Palmer je dodao i da se štetnom uticaju u oblasti informisanja najbolje suprotstaviti istinom.

“A što se tiče nove Vlade, od njenih predstavnika sam čuo da su posvećeni odgovornostima koje zemlja ima kao saveznica NATO, da su posvećeni budućnosti evropske Crne Gore i reformama koje su neophodne da bi se postigao taj cilj. Primijetio bih da je prva inostrana posjeta premijera (Zdravka Krivokapića) Brisel, gdje se sastaje sa čelnicima EU i njenih institucija, kao i sa generalnim sekretarom NATO -a. Kroz te sisteme su ova Vlada i građani Crne Gore strateški okrenuti Zapadu”, odgovorio je Palmer.

Američki zvaničnik je kazao i da su SAD ohrabrene posvećenošću nove Vlade da ostane na evropskom kursu i refomama koje su neophodne na tom putu, te spremnosti da donosi teške odluke.

“Unaprijediti vladavinu prava, boriti se protiv organizovanog kriminala je bio i ostao centralni izazov Crne Gore i osnov za dalji napredak ka evroatlantskim integracijama”, kazao je Palmer.

Na novinarsko pitanje da li vjeruje u uspješnu kohabitaciju u Crnoj Gori, što je prvo političko iskustvo zemlje u ovom slučaju, jer su predsjednik države i premijer politički oponenti, Palmer je odgovorio potvrdno i dodao da je o tome razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Palmer je uvjeren da i predsjednik Đukanović, i premijer Krivokapić, te SAD i saveznici Crne Gore imaju zajedničku viziju: preduzeti neophodne reforme da bi se napredovalo na putu evroatlantskih integracija.

Kada je riječ o očekivanjima SAD od nove Vlade, Palmer je rekao da su ona jednaka onima koje imaju građani Crne Gore, a to je da Vlada sprovede konkretne reforme, smanji korupciju, procesuira organizovani kriminal i ojača države institucije. Neohodne su, dodaje, i pravosudne reforme kako bi se obezbijedila nepristrasnost tog sistema, privukle strane investicije i obezbijedio institucionalni okvir za miran prosperitet i stabilnost.

“Odajem priznanje Krivokapiću na javno izrečenom stavu da će njegova administracija imati nultu tolearanciju na korupciju”, rekao je Palmer i dodao da su SAD spremne da podrže novu Vladu kao partnera, prijatelja i saveznika, kao bi zajedno radili na reformama i konkretnim promjenama.

Odgovarajući na pitanje vjeruje li da Crna Gora može ostati multietnička demokratija, Palmer je kazao da je riječ o zemlji koja je model za Zapadni Balkan kako društvo i politički sistem mogi biti otvoreni za ljude svih etničkih porijekla.

“Bio bih veoma zabrinut ako bi ljudi u Crnoj Gori osjećali da moraju napraviti izbor, na primjer oko toga da li je identitet crnogorski ili srpski, kao nekompatibilnih i kontradiktornih identiteta. To jednostavni nije tačno, postoji prostor za višestruke identitete, kao i prostor za etnički i prostor za nacionalni identitet. Veoma je važno da Crna Gora sačuva multietničke vrijednosti, koje su podloga za uspjeh crnogorskog društva i otvaraju Crnu Goru evropskoj i budućnosti na Zapadu”, ocijenio je Palmer.

Upitan o slučajevima napada na novinare u Crnoj Gori, Palmer je ocijenio da je njihovo rješavanje važno ne samo s aspekta vladavine prava i medijskih sloboda, već i borbe protiv organizovanog kriminala.

“Napadi na novinare su korozivni za demokratiju, moraju se istražiti, a oni odgovorni moraju biti procesuirani, moraju postojati konsekvence. SAD će tijesno sarađivati sa Vladom kako bi se ostvarili ti ciljevi”, kazao je Palmer i dodao da je uvjeren da će nova Vlada biti posvećena tim ciljevima.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove Metju Palmer je juče, 14. decembra, na virtuelnim sastancima razgovarao sa predstavnicima vlasti u Crnoj Gori, predsjednikom države Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem, potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Nova Vlada Crne Gore je izabrana 4. decembra glasovima tri koalicije – Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, koje su osvojile 41 od 81 poslaničkih mjesta na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

Time je, po prvi put u poslednje tri decenije, Demokratska partija socijalista (DPS) postala opozicija.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!