Bosansko NJET: Dosta je bilo vrijeđanja Bosne i Hercegovine!

Bilo je vrijeme da se kaže NE jednom pristupu kakav je pokazao Lavrov. Vrijeme je da se kaže NE svakome ko pokuša poniziti Bosnu i Hercegovinu, pa bio to Lavrov, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, njegov srbijanski padam, notorni Aleksanar Vulin, ministri Vlade Hrvatske koji usred Mostara govore za koga će se glasati, srbijanska premijerka Ana Brnabić, predsjednik Srbije Aleksanda Vučić ili bilo ko drugi…

Sergej Lavrov i Milorad Dodik (Foto: Printscreen) 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su se jutros susresti sa šefom ruske dio diplomatije Sergejem Lavrovom, koga je na kraju ugostio samo predsjedavajući Milorad Dodik.

Dvojica članova kolektivnog šefa države kazali su novinarima da su to učinili iz dva razloga: izostanka državne zastave na sinoćnjem sastanku Dodika i Lavrova u Lukavici i izjava Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS-a.

Budući smo nerijetko znali kritikovati poteze vlasti, uključujući i Džaferovića i Komšića, valja na ovom mjestu ocijeniti da je jutrošnji potez članova Predsjedništva BiH – državnički!

DRSKA PROVOKACIJA

Zbog sramnog odnosa kojeg su prema ovoj zemlji proteklih godina pokazivali nadasve oni koji je, navodno, predstavljaju, odomaćilo se da u Bosnu i Hercegovinu dolazi kako hoće (prije svega iz najbližeg susjedstva), da odavde šalje poruke kakve želi, bez da se pita šta je naš državni interes, pa čak i da vrijeđa ovu zemlju. Takvo što sebi nijedna nezavisna i suverena država sebi ne može i ne smije dozvoliti.

A nastup ministra Lavrova je u najmanju ruku bio provokacija. Jasno, ruski ministar je veteran svjetske diplomatije i ništa što se desilo u njegovom nastupu – nije se desilo slučajno.

Susreti s visokim zvaničnicima jedne zemlje bez njezine državne zastave, a onda upućivanje poruka koje su suprotne strateškim ciljevima zemlje domaćina poput evroatlantskih integracija (u čijem definisanju i sprovođenju su, usput budi rečeno, učestvovali i njegovi domaćini, najbliži saradnici Milorada Dodika), mogu biti samo izrazi krajnje ponižavajućeg odnosa prema zvaničnom Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini. Otvorenih uvreda.

Bosna i Hercegovina ima svoj ponos, jasno su poručili Džaferović i Komšić.

Iako ćemo, prije svega, Džaferovića, ali i Komšića, testirati u odnosima sa nekim drugim zemljama, današnji potez je nesumnjivo bio snažna pljuska “ruskom medvjedu”, ma kako ova zemlja bila mala. Za nju će se sigurno čuti širom svijeta, pa nije slučajno da je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije brže-bolje pokušalo zataškati ovu vijest, spinujući o susretu sa svim članovima Predsjedništva BiH.

Rusija će sigurno odgovoriti na ovakav stav. Možda i brutalno, putem energenata, raznim blokadama na svjetskoj razni… Ali šta je država (kao i pojedinac) bez dostojanstva i stava? Svoje dostojanstvo znali smo braniti i u mnogo težim okolnostima, pa čak i zadiviti svijet.

BOSANSKO NJET

Bilo je vrijeme da se kaže NE jednom pristupu kakav je pokazao Lavrov. Vrijeme je da se kaže NE svakome ko pokuša poniziti Bosnu i Hercegovinu, pa bio to Lavrov, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, njegov srbijanski padam, notorni Aleksanar Vulin, ministri Vlade Hrvatske koji usred Mostara govore za koga će se glasati, srbijanska premijerka Ana Brnabić, predsjednik Srbije Aleksanda Vučić ili bilo ko drugi…

Ako bh zvaničnici to ne rade ni u susjedstvu, pa i na međunarodnoj sceni, onda je najmanje što zaslužujemo – ma kakvi bili – da nas poštuju! A da bismo to pravo dobili, razumije se, moramo poštovati mi sami sebe!

Budimo pomalo i patetični. Bosna i Hercegovina u svoju kuću treba dobronamjerno primiti svakog gosta. Srdačno ga dočekati, ugostiti, pokazati mu sve ljepote, otvoriti mu svoju dobru bosansku dušu, bosanske vrijednosti, kako je to oduvijek ovdje bio adet.

Ali ko god se ne pokloni zastavi Bosne i Hercegovine, kao što je to, recimo, učinio Sveti Otac papa Franjo i toliki svjetski državnici, pa još provocira, potpaljujući etničke mržnje i netrpeljivosti, podrivačkim odnosom prema našoj državi – treba naći na zauvijek zatvoren vrata. Da ne kažemo težu riječ. A Putinova Rusija je (ničim izazvana) u Bosni i Hercegovini odavno prešla mjeru pristojnosti, dobrog ukusa i svih diplomatskih uzusa.

Zato danas iz Sarajeva ide poruka – dosta je bilo vrijeđanja Bosne i Hercegovine.

Faruk Vele (Radiosarajevo.ba)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!