Joe Biden i Kamala Harris “Timeove” ličnosti godine

Bivši demokratski potpredsjednik i kalifornijska senatorica, čijim su izborom prebrođene polne i rasne prepreke, zajedno su “u jednom glasačkom listiću ponudili boljitak”, rekao je “Time” u profilu para, u najavi objavljenoj online

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris u četvrtak su zajedno proglašeni za ličnost godine časopisa “Time”.

Na spisku finalista se nalazilo i ime predsjednika Donalda Trumpa.

Bivši demokratski potpredsjednik i kalifornijska senatorica, čijim su izborom prebrođene polne i rasne prepreke, zajedno su “u jednom glasačkom listiću ponudili boljitak”, rekao je “Time” u profilu para, u najavi objavljenoj online.

“I Amerika je kupila ono što su prodavali: nakon najvećeg broja glasača koji su u jednom vijeku izašli na izbore, prikupili su 81 milion glasova i još se broji, najviše u predsjedničkoj istoriji, pobijedivši Trumpa za oko sedam miliona glasova i preokrenuvši rezultat u pet tradicionalno neizvjesnih država”, napisao je “Time”, prenosi “Jutarnji list”.

Trump, 45. američki predsjednik i “Timeova” osoba godine iz 2016. godine – koji je titulu dobio mjesec dana nakon izborne pobjede kao republikanski kandidat te godine – bio je među troje drugih finalista koji su se takmičili ove godine, saopštio je “Time”.

Dvoje drugih, oboje grupa, bili su zdravstveni radnici koji su se borili s pandemijom covida-19, i učesnici u pokretu za rasnu pravdu koji je nastao kad je 25. maja ubijen George Floyd, crnac koji je umro nakon što mu je bijeli policajac u Minneapolisu klečao na vratu gotovo devet minuta.

Osoba godine je obično pojedinac, ali je bilo slučajeva u prošlosti kad je titulu dobilo više ljudi. Prema časopisu, titulu doblija onak “ko je uticao najviše na vijesti i naše živote, bilo na bolje ili gore”.

“Time” je s ovom tradicijom počeo 1927. godine. Tinejdžerka i klimatska aktivistkinja Greta Thunberg prošle godine je postala najmlađa pojedinačna dobitnica počasti.

Biden (78), koji je u dva mandata Baracka Obame služio kao potpredsjednik, biće najstarija osoba koja je preuzela kancelariju američkog predsjednika, kada 20. januara položi zakletvu. Harris će biti prva žena, prva crna osoba i prva osoba azijskog porijekla koja će biti inaugurirana kao potpredsjednica.

Trump, koji bez pokrića nastavlja tvrditi da su izbori 2020. pokradeni i da je on stvarni pobjednik, vjerovatno neće prisustvovati inauguraciji.

Uz osobu godine, “Time” je proglasio korejsku pop grupu BTS zabavljačem godine i košarkašku zvijezdu LeBrona Jamesa sportistom godine. 

Pobjednici i finalisti u različitim kategorijama proglašeni su u četvrtak veče u NBC-jevom specijalnom udarnom programu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!