Oštre kritike partija zbog zaduživanja Crne Gore od 750 miliona eura

Bilo bi, smatra Marković, korektno da se ministar finansija Spajić i premijer Krivokapić, izvine za populizam

Duško Marković (Foto: GOV.ME)

Demokratska partija socijalista (DPS) i Liberalna partija (LP) reagovale su povodom objave ministra finansija Milojka Spajića o zaduživanju države u iznosu od 750 miliona eura. Ujedinjena Crna Gora, sa druge strane, traži od Spajića da pod hitno pojasni svoju izjavu na Twitteru da je obezbijeđena ekonomska budućnost Crne Gore.

Zamjenik predsjednik DPS-a i bivši premijer Duško Marković podsjeća javnost kakvoj satanizaciji je bila izložena DPS i Vlada koju je predvodio zbog, kako je rekao, navodnog nekontrolisanog zaduživanja na štetu države i građana.

“Radili su to predstavnici nove vlasti u izbornoj kampanji, u mjesecima nakon parlamentarnih izbora i prilikom izbora nove Vlade. Ocjene su bile teške, naravno i netačne – da je Crna Gora spržena zemlja i zemlja uništene ekonomije”, rekao je Marković.

MARKOVIĆ: SPAJIĆ I KRIVOKAPIĆ DA SE IZVINE ZA POPULIZAM

Samo nakon nekoliko dana funkcionisanja nove Vlade, kaže Marković, “putem Twittera smo obaviješteni o skoro milijardu eura novog zaduživanja, i da je tim činom Crna Gora dobila ekonomsku perspektivu”.

“Ponavljam: novoj Vladi 750 miliona dodatnog duga – jednako je ekonomska perspektiva! Ne želeći da govorim, da niti je dobar primjer niti poželjan model – da se zadužujete a da nemate program finansijske konsolidacije, ipak je ova operacija obavljena zahvaljujući povjerenju stranih kreditora i investitora u Crnu Goru kao pouzdanu ekonomsku i investicionu destinaciju. A to je rezultat prethodne Vlade i kredibilitet stečen za četiri godine njenog mandata”, rekao je Marković.

Bilo bi, smatra on, korektno da se ministar finansija Spajić, i premijer Krivokapić, izvine za populizam, prenosi rtcg.me.

LP: ZA MANJE OD 72 SATA ZADUŽILI NAS 750 MILIONA

Iz Liberalne partije kažu da je ekspertska vlada za manje od 72 sata “od svog grotesknog dolaska na posao sa 12 taksija uradila ono što niko ne bi mogao pomisliti, zadužila državu za ravno 750 miliona eura.

“U samo tri dana nova Vlada je uspjela doći do rubrike ‘vjerovali ili ne’, iako je od njih previše je. Srušila je mit, ovoga puta ne kosovski sa ili bez zvjezdice na kraju, nego onaj koji je tako prozaično gradio novi predsjednik Vlade i prvi među jednakima od 12 jahača apokalipse. Ova ‘ekspertska’ Vlada je za manje od 72 sata od svog grotesknog dolaska na posao sa 12 taksija uradila ono što niko ne bi mogao pomisliti, zadužila je državu Crnu Goru i njenih 650 hiljada stanovnika za ravno 750 miliona eura. Ako je ovo bio pokušaj da se iz države oćera preostalo radno sposobno stanovništvo onda je uspjeh više nego izvjestan”, saopštili su liberali.

UJEDINJENA CRNA GORA:  SPAJIĆ DA POJASNI IZJAVU

Da su se premijer, i kako kažu, mlađani ekspert iz javnih finansija konsultovali “sa bilo kojim domaćinom, rekao bi vam da se to ne radi ako se ne namjerava poslati država u dužničko ropstvo”.

Ujedinjena je od ministra Spajića zatražila da “pod hitno objasni jučerašnju izjavu na Twitteru da je obezbijeđena ekonomska budućnost Crne Gore novim zaduženjem od 750 miliona evra”.

“Kako se ne bi stekao utisak da nova većina, kojoj pripada i UCG, nastavlja nova zaduženja građana po staroj i užasnoj matrici DPS-a, zahtijevamo detaljno pojašnjenje juče saopštenog. Izjave ovog tipa su štetne i uznemirujuće i sa tim se nije igrati na Twitteru”, kažu iz Ujedinjene.

Valjda, kažu, “sigurna ekonomska budućnost” ne počinje novim zaduženjem i emisijom obveznica nego naplatom poreza, posebno oporezivanjem ekstra dobiti, borbom protiv nelegalnih tokova novca i sive ekonomije, novom i drugačijom ekonomskom politikom, razvojnim projektima, novim stranim investitorima…

“Dakle, tražimo punu informaciju jer zaduživanje u svrhu vraćanja dugova, pod bilo kojim uslovima i ‘povoljnim’ kamatnim stopama ne smatramo svijetlom budućnošću. Od ministra finansija očekujemo ubrzo presjek zatečenog stanja u resoru, a ako je to težak posao onda je tvitovanje praznog optimizma apsolutno nedopustivo i amaterski”, kažu u Ujedinjenoj.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!