Plavljanin Elez Biberaj više nije v.d. direktora Glasa Amerike: Posljednja u nizu Trumpovih akcija za uspostavljanje kontrole

Biberaj, koji je 40 godina radio kao novinar u VOA, odupirao se Packovim pokušajima da promijeni organizaciju te kuće i uskladi je sa stavovima i politikom predsjednika Donalda Trampa. Pack, koji nadgleda VOA i još četiri novinske i informativne mreže koje finansira vlada, time krši regulatorni „zaštitni zid“ koji zabranjuje politički imenovanim da direktno učestvuju u radu novinara VOA i sestrinskih agencija poput Radio Free Asia i Middle East Broadcasting Networks

Elez Biberaj (Foto: VOA)

Generalni direktor američke Agencije za globalne medije (USAGM) Michael Pack, koji je napravio velike i kontroverzne promjene u Glasu Amerike (VOA) i njenim sestrinskim mrežama emitovanja, uklonio je Eleza Biberaja sa čelne pozicije VOA.

Na mjesto vršioca dužnosti direktora Glasa Amerike Pack ga je imenovao u junu ove godine.

Packov potez, piše Washington Post, je očigledno imao za cilj uspostavljanje veće kontrole nad uređivačkim radom VOA.

Savezni sud mu je prošlog mjeseca naložio da se ne miješa u izvještavanje i kadrovske odluke agencije.

Ali, čini se da je Biberajev odlazak kraj pokušaju tog naređenja, čime je Pack otvorio put da imenuje svog izvršnog direktora u VOA. Ljudi iz VOA-e rekli su u utorak da je vodeći kandidat Robert R. Reilly, bivši direktor VOA-e, koji je trenutno direktor Westminster instituta, istraživačkog centra u McLeanu, koji se fokusira na „prijetnje od ekstremizma i radikalne ideologije“. Reilly (74) je radio u konzervativnoj fondaciji Heritage i služio je kao pomoćnik Bijele kuće tokom prvog mandata predsjednika Ronalda Reagana.

U svom mišljenju za Wall Street Journal iz 2017. godine, Reilly je tvrdio da Glas Amerike treba da bude instrument vladine diplomatije, a ne novinska organizacija.

„Posao VOA treba da bude unapređenje pravde američke stvari“, napisao je on, „istovremeno podrivajući naše protivnike“.

Reilly nije odgovorio na e-mail u kojem se od njega traći komentar.

Nije jasno koliko će Pack još biti zadužen za USAGM i koliko će trajati Biberajev nasljednik. Pomoćnici novoizabranog predsjednika Joea Bidena nagovijestili su da on namjerava da zamijeni Packa nakon što je položi zakletvu 20. januara.

Pack je u junu započeo trogodišnji mandat koji je potvrdio Senat, ali predsjednik ima pravo da ga zamijeni.

Packova kancelarija u utorak je odbila da direktno komentariše status Biberaja. Iz kancelarije za javne poslove e-mailom je poslata izjava koju je pripisao „portparolu“. Pisalo je: „Dr Elez Biberaj nije uklonjen“.

Biberaj, koji ima 68 godina, ostaće u VOA, vraćajući se na prethodni posao direktora odjeljenja za Evroaziju. Odbio je da komentariše situaciju preko portparolke VOA.

Biberaj je porijeklom s nasih prostora, rodjen je u Plavu, odakle je njegova familija emigrirala u SAD.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!