Krivokapić predstavio ekspoze: Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom

Krivokapić je kazao da je prethodna vlast konstantno unižavala standard građanima. “Sloboda se danas osjeća u svakom koraku i kutku Crne Gore, naš narod vjeruje u bolje sjutra. Bezbjedan i ekonomski nezavisan građanin, slobodan je čovjek”, istakao je mandatar

Zdravko Krivokapić (Foto: Printscreen)

Nova vlada će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti, poručio je madatar Zdravko Krivokapić, navodeći da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava. Mandatar je naveo i da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

On je, izlažući ekspoze, istakao da je “zadatak koji danas preuzimamo veoma težak”.

“Izazovi su veliki, ali kao i u svakoj krizi, naše je da iskoristimo šansu i vratimo Crnu Goru na pravi put. Izvršna vlast, kao do sada, neće nametati diktat Skupštini. Moramo popraviti odnose na putu do cilja. Za zatečeno stanje odgovornost nosi isključivo prethodna vlast, ne građani i opozicija. Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, dodao je mandatar.

Krivokapić je kazao da je prethodna vlast konstantno unižavala standard građana.

“Sloboda se danas osjeća u svakom koraku i kutku Crne Gore, naš narod vjeruje u bolje sjutra. Bezbjedan i ekonomski nezavisan građanin, slobodan je čovjek”, istakao je mandatar. 

Država je snažna onoliko koliko su joj jake institucije, dodao je on.

“Nema tih pojedinaca ili paralelnih institucija koji smiju ili mogu biti jači od države. Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti , a više raditi. Želim da ispunim očekivanja svih onih koji su glasali za promjene,ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promjena plaše”, kazao je Krivokapić.

PRIORITETI EKONOMIJA, BORBA PROTIV KOVIDA I VLADAVINA PRAVA

“U ovom momentu potrebno je da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava, time napravimo zaokret od dosadašnje politike i okrenemo se prosperitetu i boljitku Crne Gore”, naveo je mandatar u parlamentu. 

Procjena je da će pandemija dovesti do snažnog pada ekonomija u regionu.

Istakao je da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida i istinska vladavina prava. 

On je poručio da će fokus, pored slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je u parlamentu kazao i da uređivačka politika i profesionalni standardi Javnog servisa RTCG ostaju zabrinjavajući.

“Istovremeno, slučajevi ubistva Duška Jovanovića i oružanog napada na Oliveru Lakić još uvijek nijesu riješeni”, dodao je on.

ZAHVALNOST EVROPSKOJ UNIJI

Mandatar se zahvalio Evropskoj uniji i državama članicama na pomoći koji su do sada izdvojile. 

“Želio bih da izrazim veliku zahvalnost Evropskoj uniji i svim njenim državama članicama na do sada izdvojenoj hitnoj, najprije medicinskoj, a zatim i finansijskoj pomoći Crnoj Gori, namijenjenoj borbi protiv pandemije Kovid-19. Evropska unija je na djelu pokazala da Crnu Goru vidi kao dio evropske porodice i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da joj se uskoro i formalno priključimo, sa ozbiljnošću u implementaciji obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa”, rekao je, prenosi rtcg.me.

NOVINE U VLADI

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona.

“Počev od prioritetnih zakona o porijeklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata”, kazao je Krivokapić.

On je najavio da će svi “diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica biti preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene”.

On je rekao da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

”Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjena Zakona o energetici”, najavio je Krivokapić.

Poručio je da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Krivokapić je najavio da će se nova vlada zalagati za njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

“Jedan od nezaobilaznih poteza nove Vlade biće ukidanje NKT-a, koje nema zakonsku osnovu i politički je kreirano tijelo, te kreiranje stručnog tijela u skladu sa Zakonom. Stručno tijelo biće sastavljeno od zdravstvenih radnika i stručnih lica koja će imati prioritetni savjetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mjera i plana borbe protiv pandemije, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, ali i očuvala ekonomija.”

“Potrebno je da povratimo povjerenje građana disciplinom i preporukama koje daje struka. Više neće biti selektivnog i diskriminatorskog pristupa”, naglasio je on.

Svi diskriminatorskih zakona, kako je naveo Krivokapić, biće preispitani.

“Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama. Nova Vlada će sprovesti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi stvorila preduslove za održavanje demokratskih, fer i slobodnih izbora. Sređivanje biračkog spiska predstavlja važan preduslov za to”, kazao je Krivokapić. 

Ruka nove Vlade ostaje ispružena prema civilnom sektoru, poručio je.

SEDAM STUBOVA VLADE

Mandatar je predstavio sedam stubova nove Vlade: 

zelena ekonomija,

digitalna tarnsformacija,

regionalna saradnja,

unapređenje konkurentnosti,

socijalna zaštita,

društvo jednakih šansi,

dobrota upravljanja – mjerilo rada Vlade.

Krivokapić dalje predstavlja promjene u ministarstvima Vlade.

“PROMJENE ZAJEDNIČKI DA SE IZNESU”

“Naša želja je da Crna Gora u dogledno vrijeme bude i suštinski ekološka država, a promociju koncepta ekološke države sprovodićemo kroz sva ministarstva”, kazao je on. 

Mandatar je istakao da medije doživljavaju kao permanentne partnere u komunikaciji, konstruktivne kritičare “koji će nam ukazati na to što bi trebalo poboljšati”.

“Trudićemo se da naš odnos sa medijima bude transparentan, što će doprinijeti razvoju i sprovođenju medijske politike koja će omogućiti slobodu izražavanja i slobodu medija u Crnoj Gori”, kazao je on. 

Naglasio je da su imena ministara objavljena i data na uvid svim građanima nekoliko dana ranije. Isto je učinjeno i sa ekspozeom, koji je dostavljem poslanicima. 

“Ovo je nešto što se prvi put dešava u Crnoj Gori, jer smo mi ljudi čistih ruku i nemamo potrebu da bilo šta krijemo”, dodao je on.

“Dajte da sve promjene zajednički iznesemo u korist svih nas i da se ne bavimo zamjenama, nego onim što je najvažnije – da zasučemo rukave i krenemo u istinske promjene, jer čekaju nas aktivnosti koje nijesu male, koje su teške, a izazovi veliki. Ne bježimo ni od kakvog izazova, nego želimo da rezultatom pokažemo da Crna Gora treba da bude najljepša država na svijetu, u koju će se svi rado vraćati, u njoj živjeti i svoj rad ugrađivati u njenu budućnost”, rekao je Krivokapić, obrazlažući svoj program.

On je dodao da je jedna od posebno privilegovanih profesija politički funkcioner i da je zbog toga možda i postala unosna profesija.

“Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner”, naveo rekao je mandatar. 

“Svaki dan mandata ove Vlade mi ćemo posebno pamtiti, jer realizacija zacrtanih prioriteta i sprovođenja reformi mora da vrati državi kredibilitet, dostojanstvo i ekonomsku snagu, a građanima da garantuje mir, zadovoljstvo, spokoj, blagostanje i sreću”, poručio je on. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!