Iz Pfizera zatražili hitno odobrenje vakcine protiv Covida-19, Fauci: Pomoć je na putu

Pfizer je procijenio da bi do kraja godine mogao imati na raspolaganju 50 miliona doza vakcina. Prema objavljenim informacijama, 25 miliona doza trebalo bi biti dostupno u Americi u decembru, 30 miliona u januaru i 35 miliona više u februaru i martu

Ilustracija (Foto: Printscreen)

Kompanija Pfizer zatražila je od američkih regulatora vanredno odobrenje za svoju vakcinu protiv Covida-19 koja bi mogla biti dostupna za mjesec dana i eventualno stati na kraj globalnoj pandemiji, piše AP.

“Želimo isporučiti sigurnu i djelotvornu vakcinu što hitnije”, kazao je Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, prenosi “Jutarnji list”.

S porastom broja oboljelih u Sjedinjenim Američkim Državama i u svijetu, pritisak je sada na regulatorima koji moraju brzo donijeti odluku. 

“Pomoć je na putu”, kazao je glavni američki epidemiolog Anthony Fauci uoči Pfizerove najave i poručio da je još prerano odbaciti nošenje maski i ostale zaštitne mjere. 

Pfizer je procijenio da bi do kraja godine mogao imati na raspolaganju 50 miliona doza vakcina. Prema objavljenim informacijama, 25 miliona doza trebalo bi biti dostupno u Americi u decembru, 30 miliona u januaru i 35 miliona više u februaru i martu.

Osobe koje će se vakcinisati trebaće da prime dvije doze u razmaku od tri sedmice. 

Pfizer u stopu prati i Moderna čiji rani podaci sugerišu da je njihova vakcina efikasna poput Pfizerove, pa se očekuje da će i ta kompanija zatražiti vanredno odobrenje za vakcinu u roku od nekoliko sedmica.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!