Anela Čekić i Gazmend Muhaxheri potpisali partnerski sporazum za novi prekogranični projekat

Projekat se odnosi na razvoj i diverzifikaciju kulturnog turizma i povezivanje te dvije zemlje ponudama kulturnog turizma, a podržan je sredstvima EU programa za međugraničnu saradnju Crne Gore i Kosova koji će finansirati 85%. Ostatak će sufinansirati opštine Gusinje i Peć

Predsjednici opština Gusinje i Peć, Anela Čekić i Gazmend Muhaxheri, potpisali su partnerski sporazum za novi prekogranični projekat koji će realizovati te dvije opštine, vrijedan 358.617,23 eura.

Od tog iznosa više od 50% opredijeljeno je za Opštinu Gusinje.

Projekat se odnosi na razvoj i diverzifikaciju kulturnog turizma i povezivanje te dvije zemlje ponudama kulturnog turizma, a podržan je sredstvima EU programa za međugraničnu saradnju Crne Gore i Kosova koji će finansirati 85%. Ostatak će sufinansirati te dvije opštine.

Projekat će trajati 24 mjeseca, a odnosi se na diverzifikaciji kulturnog nasljeđa i razvoj ponude kulturnog turizma.

Opštine Peć i Gusinje su, nakon bratimljenja, ojačale saradnju izradom zajedničkog projekta „Kulturno nasljeđe – blago međugraničnog regiona”.

Muhaxheri je rekao je da je projekat utemeljio prve korake najbliže saradnje između te dvije opštine.

“Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju diverzifikujući naše prirodne i kulturne potencijale i predstavljajući ih kao jedinstveno odredište duž pješačke staze Vrhovi Balkana ili Via Dinarica za iskustva svakog posjetioca. Istovremeno, ovaj projekat će imati ekonomski aspekt, utičući direktno na povećanje broja posjetioca u ovim destinacijama, diverzifikaciju turističku ponudu koja turističkim operaterima može, kao nova iskustva, ponuditi i zapošljavanje novih kulturnih vodiča, duži boravak destinacionih posjetioca i priliku da povećaju svoj prihod”, rekao je Muhaxheri.

Čekić je kazala da Gusinje, iako mala opština, ima mnogo za potencijala koje treba doživjeti.

“Kulturni i prirodni potencijali kojima raspolaže biće dostupni svim posjetiocima. Kroz ovaj projekat povećaćemo usluge i olakšati pristup posjetiocima sa obje destinacije (Gusinje i Peć). Istovremeno, projekat je predvidio različite aktivnosti koje će uticati na obogaćivanje društvenog života stanovništva u obje zemlje, što će omogućiti još čvršću povezanost, a biće mnogo kulturnih aktivnosti za posjetioce”, rekla je Ćekić.

Čekić i Muhaxheri su zahvalili Evropskoj uniji na pomoći.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Opštine Gusinje Huso Brdakić i načelnik Komunalne policije Semih Redžepagić, članovi projektnog tima za taj prekogranični projekat.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH