Anela Čekić i Gazmend Muhaxheri potpisali partnerski sporazum za novi prekogranični projekat

Projekat se odnosi na razvoj i diverzifikaciju kulturnog turizma i povezivanje te dvije zemlje ponudama kulturnog turizma, a podržan je sredstvima EU programa za međugraničnu saradnju Crne Gore i Kosova koji će finansirati 85%. Ostatak će sufinansirati opštine Gusinje i Peć

Predsjednici opština Gusinje i Peć, Anela Čekić i Gazmend Muhaxheri, potpisali su partnerski sporazum za novi prekogranični projekat koji će realizovati te dvije opštine, vrijedan 358.617,23 eura.

Od tog iznosa više od 50% opredijeljeno je za Opštinu Gusinje.

Projekat se odnosi na razvoj i diverzifikaciju kulturnog turizma i povezivanje te dvije zemlje ponudama kulturnog turizma, a podržan je sredstvima EU programa za međugraničnu saradnju Crne Gore i Kosova koji će finansirati 85%. Ostatak će sufinansirati te dvije opštine.

Projekat će trajati 24 mjeseca, a odnosi se na diverzifikaciji kulturnog nasljeđa i razvoj ponude kulturnog turizma.

Opštine Peć i Gusinje su, nakon bratimljenja, ojačale saradnju izradom zajedničkog projekta „Kulturno nasljeđe – blago međugraničnog regiona”.

Muhaxheri je rekao je da je projekat utemeljio prve korake najbliže saradnje između te dvije opštine.

“Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju diverzifikujući naše prirodne i kulturne potencijale i predstavljajući ih kao jedinstveno odredište duž pješačke staze Vrhovi Balkana ili Via Dinarica za iskustva svakog posjetioca. Istovremeno, ovaj projekat će imati ekonomski aspekt, utičući direktno na povećanje broja posjetioca u ovim destinacijama, diverzifikaciju turističku ponudu koja turističkim operaterima može, kao nova iskustva, ponuditi i zapošljavanje novih kulturnih vodiča, duži boravak destinacionih posjetioca i priliku da povećaju svoj prihod”, rekao je Muhaxheri.

Čekić je kazala da Gusinje, iako mala opština, ima mnogo za potencijala koje treba doživjeti.

“Kulturni i prirodni potencijali kojima raspolaže biće dostupni svim posjetiocima. Kroz ovaj projekat povećaćemo usluge i olakšati pristup posjetiocima sa obje destinacije (Gusinje i Peć). Istovremeno, projekat je predvidio različite aktivnosti koje će uticati na obogaćivanje društvenog života stanovništva u obje zemlje, što će omogućiti još čvršću povezanost, a biće mnogo kulturnih aktivnosti za posjetioce”, rekla je Ćekić.

Čekić i Muhaxheri su zahvalili Evropskoj uniji na pomoći.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Opštine Gusinje Huso Brdakić i načelnik Komunalne policije Semih Redžepagić, članovi projektnog tima za taj prekogranični projekat.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!