Kad je Bajden sreo Tita: Senator na sahrani u Jugoslaviji

Bajdenovo pismo Titu objavio je prije godinu dana srpski istoričar Miodrag Lazić koji radi u Americi, uz još jednu zanimljivu opasku – da je Bajden četiri mjeseca nakon Kardeljevog ispraćaja čak ugostio i delegaciju Saveza komunista Jugoslavije u posjeti Sjedinjenim Državama, a jugoslavenski komunisti bili su gosti i republikanaca

Foto: Twitter/Milorad Lazić

Davne 1979. godine susreli su se Džo Bajden i Josip Broz Tito.

Bajden je na sahranu jugoslovenskog komuniste došao kao član delegacije američkog predsjednika Džimija Kartera, koju je predvodio Averel Hariman, čuvena siva eminencija američkih demokrata.

Oko Bajdena na Kardeljevoj sahrani isprele su se mnoge priče, a na društvenim mrežama vrti se i pismo napisano na službenom memorandumu Senata u kojem se on zahvaljuje Josipu Brozu Titu za gostoprimstvo koje je uživao kao član američke delegacije na Kardeljevom ispraćaju.

Bajdenovo pismo Titu objavio je prije godinu dana srpski istoričar Miodrag Lazić koji radi u Americi, uz još jednu zanimljivu opasku – da je Bajden četiri mjeseca nakon Kardeljevog ispraćaja čak ugostio i delegaciju Saveza komunista Jugoslavije u posjeti Sjedinjenim Državama, a jugoslavenski komunisti bili su gosti i republikanaca.

“Dragi gospodine predsjedniče,

želio bih da vam zahvalim na vašoj gostoljubivosti tokom moje nedavne posjete Jugoslaviji, kao člana američke delegacije na ceremoniji povodom tužne smrti Edvarda Kardelja. Bilo je lijepo što ste me primili i jako sam uživao u našoj raumjeni mišljenja.

Nadam se da ću moći ponovo, u srećnijim okolnostima, da posjetim vašu prelijepu i interesantnu zemlju”, napisao je Bajden, u ulozi senatora SAD.

Ipak, do ponovnog susreta Bajdena i Tita nije došlo, piše nova.rs.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!