Italija: Bivši komandant Armije BiH Hanefija Prijić Paraga osuđen na doživotnu robiju

Paragini vojnici su 29. maja 1993. napravili zasjedu u predjelu kanjona Guser, a potom zaustavili konvoj u kojem su bili italijanski državljani-dobrovoljci pri humanitarnoj misiji Brešanske inicijative solidarnosti. Konvoj su skrenuli na šumski put, humanitarnu pomoć opljačkali, a Italijane na traktoru odvezli u pravcu planine Radovan. Tamo je Paraga, kako je navedeno u presudi, naredio dvojici potčinjenih vojnika da odvedu humanitarce u obližnju šumu i da ih ubiju

Hanefija Prijić Paraga (Foto: Facebook)

Sud u italijanskom gradu Brescia danas je, prvostepenom presudom, na doživotnu kaznu zatvora osudio Hanefiju Prijića Paragu, bivšeg komandanta Trećeg bataljona 317. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Informaciju je za Radiosarajevo.ba potvrdio Almin Dautbegović, Prijićev advokat, koji je kazao da “ni njegov štićenik, ali ni javnost u Italiji, nisu zadovoljni ovakvom presudom”.

“Prvostepenom presudom moj klijent je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Mi ćemo se žaliti na ovakvu presudu i to je naš naredni korak u ovom slučaju”, kazao je Dautbegović za Radiosarajevo.ba.

OSUĐEN ZBOG NAREĐENJA DA SE STRIJELJAJU ITALIJANSKI HUMANITARCI

Prijić je krajem oktobra 2015. godine uhapšen na aerodromu u Dortmundu. Za njim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog ubistva i krađe.

Potjernicu je raspisala Italija.

Rođeni Gornjevakufljanin, Prijić je u julu 2001. u BiH osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva trojice italijanskih humanitaraca na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa. Osuđen je kao nalogodavac strijeljanja trojice Italijana i pljačkanja humanitarnog konvoja koji su dovozili kao pomoć građanima BiH. Htjeli su iz Zavidovića da evakuišu 67 majki (udovica) i sklone ih, sa djecom, u Italiju.

Tokom istrage je utvrđeno da su Paragini vojnici 29. maja 1993. napravili zasjedu u predjelu kanjona Guser, a potom zaustavili konvoj u kojem su bili italijanski državljani-dobrovoljci pri humanitarnoj misiji Brešanske inicijative solidarnosti. Konvoj su skrenuli na šumski put, humanitarnu pomoć opljačkali, a Italijane na traktoru odvezli u pravcu planine Radovan.

Tamo je Paraga, kako je navedeno u presudi, naredio dvojici potčinjenih vojnika da odvedu humanitarce u obližnju šumu i da ih ubiju. Pet zrna je pogodilo Fabija Morena, najmanje osam Sergija Lanu, a najmanje dva Guida Pulettija. Svi su poginuli na licu mjesta. Cristiano Penochio i Agostino Zanotti su preživjeli egzekuciju.

Hanefija Prijić Paraga rođen je 4. marta 1963. godine u mjestu Voljice (Gornji Vakuf), gdje je živio. Po zanimanju je bravar, a prije rata je bio zidar.

U ratu je bio komandant jedinice Armije RBiH, inspektor u MUP-u, a onda i odbornik Stranke za BiH u Opštini Gornji Vakuf.

PREŽIVJELI GA PREPOZNALI NA VIDEO-SNIMKU

Istragu su još za vrijeme rata zatražile italijanske vlasti od Alije Izetbegovića. Postoji video-snimak koji je napravio Akif Agić, ratni izvještač sa tog područja, a novinarima talijanske televizije dostavio Enver Zejnilagić, prema kojem su preživjeli Italijani identifikovali Paragu kao nalogodavca ovog gnusnog zločina.

Paraga (Foto: Youtube)

“Tokom suđenja Paraga je priznao da je razgovarao s vojnikom Sabahudinom Prijićem, ali je rekao da ga je pitao otkud on na tom mjestu. Takođe je poricao da je svom rođaku Sabahudinu Prijiću, vojniku Protivdiverzantskog odreda, naredio strijeljanje, ali je priznao da se spotakao o mrtvo tijelo jednog od ubijenih Italijana i da je zbog toga povraćao na licu mjesta. Ponavljao je da ne zna šta se desilo, niti ko je uopšte i zašto pucao”.

Iako je istraga pokrenuta još 1994, ubrzo je prekinuta – nije poznato po čijem nalogu, a onda je, nekoliko godina nakon rata, zbog pritiska italijanskih vlasti, ponovno pokrenuta. Paraga je uhapšen 2000, u akciji bh specijalaca, a na sudu se konstantno branio da nije kriv. Presudu je dočekao u suzama i bio je uporan da je riječ o pogrešnom identitetu, uz tvrdnju da je u vrijeme zločina bio na drugom mjestu.

BIO U VEZI SA RASEMOM HANDANOVIĆ?

Paraga se dovodio i u vezu sa zloglasnim odredom Zulfikarčiji su pripadnici odgovorni za stravični zločin u Trusini, kada su 16. aprila 1993. ubijena 22 Hrvata, uglavnom civila. Za ove zločine, između ostalih, osuđena je i zločinka Rasema Handanović Zolja, koja se (prema navedenom snimku i svjedočenju preživjelih Italijana) nalazila u društvu Prijića kada su ubijeni italijanski humanitarci. Zolja je za zločine u Trusini, koje je priznala, 2012. osuđena na pet i po godina zatvora.

Prema knjizi Ivice Milončića “Zločin s pečatom”, Paraga je imao nadimak hrvatomrsca, a navodi se da se dovodio u vezu s pljačkanjem Hrvata na ovom području. Isti izvor ga povezuje za Rasemom Handanović, dok je dio bh novinara, koji su se bavili slučajem, tvrdio da su njih dvoje u ratu imali ljubavnu vezu.

Paraga je nakon presude kaznu služio u zeničkom zatvoru odakle je izašao u februaru 2014.

Advokat Dautbegović je kazao da je “italijanska javnost nezadovoljna ovom presudom i da se njihovo mišljenje o krivici Prijića u ovom slučaju promijenilo”.

Dautbegović tvrdi da je prije godinu dana cijela javnost bila okrenuta protiv optuženog, dok je tokom današnje presude izraženo negodovanje i javnosti i porodice, jer su “svi očekivali mnogo više istine u ovom slučaju”.

“Sve je ostalo u magli kada je riječ o ovom slučaju i konvoju koji je upućen u BiH tokom rata, a svi žele istinu i neće se zadovoljiti ovim”, zaključio je Dautbegović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!