Zatvaraju se ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju, još 874 zaraženih, četvoro preminulo

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, mjere će trajati najmanje 14 dana

Foto: Fokuspress.com

Institut za javno zdravlje (IJZ) donio je odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju od 6. novembra.

Kako je saopšteno, mjere će trajati najmanje 14 dana.

“Eksponencijalni rast broja novooboljelih koji je stigao kao posljedica nepoštovanja mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima zahtijevao je da Institut za javno zdravlje danas izvrši raniju procjenu vrijednosti stopa kumulativne incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine). Metodologijom koja podrazumijeva ‘sistem semafora’ predviđeno je da će stope incidencije i listu opština utvrđivati Institut na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u četrnaestodnevnom periodu. Važno je istaći da je ostavljena metodološka mogućnost da se procjena vrši i ranije, posebno kada obolijevanje ukazuje na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, kao što je to trenutno i slučaj u Crnoj Gori”, saopšteno je iz IJZ.

Ranija procjena vrijednosti stopa kumulativne incidencije je, dodaje se, uzela u obzir sve slučajeve infekcije registrovane u periodu između 21. oktobra u ponoć zaključno sa 3. novembrom u ponoć.

Do primjene novih mjera u narednih14 dana doći će u opštinama: Podgorici, na Cetinju, u Budvi i Ulcinju, koji prelaze u grupu 3, a Bar, Berane, Nikšić, Mojkovac, Kotor, Bijelo Polje, Pljevlja i Andrijevica prelaze u grupu 2.

“Kako bi se održao ritam praćenja situacije na terenu i pratio efekat implementacije mjera, Institut će nastaviti sa redovnim objavljivanjem 14-dnevnih opštinskih stopa incidencije subotom prije podne. Nova procjena će biti izvršena u subotu, 7. novembra, nakon čega ćemo obavijestiti javnost o daljim koracima. Koristimo priliku da naglasimo da Institut predlaže mjere koje su najboljem interesu crnogorskih građana i njihovog zdravlja. Izuzetno smo svjesni i ostalih implikacija koje mjere mogu imati po naše društvo, ali ne treba zaboraviti da je njihova primjena direktno uslovljena stepenom poštovanja onoga što su zvanične preporuke svih ovih mjeseci”, piše u saopštenju IJZ.

Još 874 novopozitivna slučajeva infekcije SARS-CoV-2 registrovana su u Crnoj Gori, a Institutu za javno zdravlje (IJZ) su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa koronavirusom i to kod pacijenata iz Podgorice, Tivta i Bara (2), rođenih 1950, 1958, 1949. i 1948. godine, a koje su prijavili OB Bar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i OB Nikšić.

Zaraženi po opštinama:

Podgorica 448

Nikšić 108

Berane 45

Bijelo Polje 39

Bar 28

Cetinje 28

Budva 27

Pljevlja 27

Rožaje 27

Ulcinj 24

Tivat 19

Kotor 13

Žabljak 10

Plav 9

Mojkovac 8

Herceg Novi 7

Petnjica 3, Andrijevica 2

Danilovgrad 1

Kolašin 1.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 317, a od početka godine 326.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!