Novi crni rekord u BiH: Preminulo 39 osoba, zaraženo još 1.734

Broj umrlih bio je veliki i u utorak, kada je bilo 37 smrtnih slučajeva osoba kod kojih je ranije potvrđena zaraza. U Federaciji je u posljednja 24 sata preminulo njih 16, a u RS-u čak 23, od čega samo u Banjaluci devet

Ilustracija (Foto: Printscreen)

U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno 39 smrtnih slučajeva i više 1.700 osoba zaraženih koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu od izbijanja epidemije.

Preopterećeni zdravstveni sistem u toj zemlji suočava sa sve većim pritiskom pacijenata.

Od utorka je testirano gotovo 4.400 uzoraka i to je takođe najveći broj do sada tokom 24 sata, a zaraza je potvrđena kod 1.234 osobe iz Federacije BiH i kod 500 njih iz Republike Srpske.

Broj umrlih bio je veliki i u utorak, kada je bilo 37 smrtnih slučajeva osoba kod kojih je ranije potvrđena zaraza. U Federaciji je u posljednja 24 sata preminulo njih 16, a u RS-u čak 23, od čega samo u Banjaluci devet.

Taj grad i dalje je jedno od najvećih ćarišta zaraze uz 218 novih slučajeva u protekla 24 sata. U Mostaru je potvrđen 141 novi slučaj zaraze, ali najviše ih je i dalje u Sarajevu, u kojem je bilo više od 300 novih slučajeva.

U glavnom gradu BiH pacijenti stoje u dugim redovima i satima čekaju na ljekarski pregled u medicinskim ustanovama koje primaju osobe sa simptomima COVID-a, prenosi Dnevnik.hr.

U Sarajevu je trenutno aktivno nešto više od 3.700 slučajeva zaraze, dok je u samoizolaciji najmanje pet hiljada osoba. U Federaciji BiH mjera samoizolacije skraćena je s 14 na 10 dana, ali u RS i dalje traje dvije sedmice.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!