Pogledajte snimke iz crvene kovid zone KCCG: Video koji nikog ne ostavlja ravnodušnim

Ovo je priča o borbi i pacijenata i kompletnog osoblja Kliničkog centra koji ni nakon sedam mjeseci nijesu izgubili entuzijazam, posvećenost i hrabrost. Oči i glas jedino su što pacijenti mogu da upoznaju kod doktora i sestara u vrijeme pandemije. Po njima ih prepoznaju, u njima traže sve odgovore, ali i utjehu, nadu… U tim, često umornim očima, niko još nije pročitao strah, samo poruke – izdržite, borimo se, nada ne smije da umre

Foto: Printscreen/RTCG

Kamere Televizije Crne Gore ušle su u crvenu kovid zonu Kliničkog centra gdje se liječe pacijenti koji su u najtežem stanju. Snimci koje ćete vidjeti u prilogu, a koji su insert iz emisije “Heroji u sjenci”, autorke Vesne Terić, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

I možda bi baš njih trebalo da se sjetite kada vam bude bilo teško da stavite masku ili držite distancu.

Ovo je priča o borbi i pacijenata i kompletnog osoblja Kliničkog centra koji ni nakon sedam mjeseci nijesu izgubili entuzijazam, posvećenost i hrabrost.

Oči i glas jedino su što pacijenti mogu da upoznaju kod doktora i sestara u vrijeme pandemije. 

Po njima ih prepoznaju, u njima traže sve odgovore, ali i utjehu, nadu… U tim, često umornim očima, niko još nije pročitao strah, samo poruke – izdržite, borimo se, nada ne smije da umre. 

Čak ni u Intenzivnoj jedinici, gdje umjesto pacijenata dišu mašine i gdje je linija između života i smrti najnevidljivija.

Na monitorima, dan – noć, ljekari i sestre neprestano prate svaki parametar i na svako pogoršanje hitno reaguju.

“Ovo mu je pritisak, ovo mu je broj respiracija, ovo mu je saturacija, koja i nije trenutno zadovoljavajuća, i ovo mu je srčana frekvenca. Šta to znači? Znači da je jedan od najugroženijih pacijenata ovdje”, pojašnjava za TVCG Jovana Kalezić, medicinska sestra u intenzivnoj jedinici.

“Ovdje su izrazito teški pacijenti, tako da i trenuci su horor nekad, ali držimo se jer moramo pored tih pacijenata da budemo tim koji ga hrabri, koliko god da možemo”, kaže zdravstvena tehničarka u Intenzivnoj jedinici Maja Ćaćić.

Medicinska sestra u Intenzivnoj jedinici Gordana Petrović navodi da su pacijenti sigurni samo kad im se zdravstveni radnici nasmiju.

“Nije važna terapija, koliko je jedna riječ važna”, ističe Petrović.

U minulih 215 dana na prvoj liniji borbe protiv korone u Crnoj Gori je armija od više hiljada zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja.

Jedinstveni su i odlučni da pomognu svakome kome je pomoć potrebna, koliko god da epidemija bude trajala. Hipokratovom zakletvom na to su se obavezali jednom zauvijek. 

Video pogledajte OVDJE.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH