“Euromost”: Ministarstvo prosvjete da kaže šta će se desiti sa djecom koja eventualno budu vraćena iz Njemačke

“Euromost” zahtijeva da im se odgovori kako će se ta djeca priključiti svojim vršnjacima, da li su u Ministarstvu uopšte razmišljali o tome i da li će ih, možda, ostaviti bez škole do sljedeće godine. “Želimo da saznamo koliko učenika, zbog odlaska njihovih roditelja u Njemačku u potrazi za azilom, neće krenuti u školu”, saopšteno je iz “Euromosta”

Nevladina organizacija “Euromost” pozvala je Ministarstvo prosvjete da im odgovori šta će se desiti sa djecom koja sa roditeljima, eventualno, budu vraćena iz Njemačke.

 

Oni zahtijevaju da im se odgovori kako će se ta djeca priključiti svojim vršnjacima, da li su u Ministarstvu uopšte razmišljali o tome i da li će ih, možda, ostaviti bez škole do sljedeće godine.

 

“Shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, na početku nove školske godine od svih škola iz opština na sjeveru Crne Gore zatražićemo podatke o broju učenika u prošloj i nastupajućoj školskoj godini. Želimo da saznamo koliko učenika, zbog odlaska njihovih roditelja u Njemačku u potrazi za azilom, neće krenuti u školu”, saopšteno je iz “Euromosta”.

 

Dodaje se da, “iako su mnogi očekivali da će se porodice sa djecom sa sjevera koje su se prijavile u Njemačkoj za azil vratiti dobrovoljno zbog početka školske godine, ili će ih ta država vratiti, to se sada, već je sigurno, neće desiti”.

 

“Očigledno je da su njemačke vlasti mnogo više od naše države zainteresovane za tu djecu, s obzirom da im je odmah obezbijeđeno da pohađaju školu, uče njemački jezik, besplatna zdrastvena zaštita, knjige, socijalna i sva davanja za svako dijete, dok su za to u našoj državi ostala uskraćena. Njemački predstavnici se čude zašto je to tako”, saopšteno je iz “Euromosta”.

 

Prema podacima “Euromosta, od početka godine do 23. jula, 6.270 građana sa sjevera napustilo je Crnu Goru u potrazi za boljim životom. Od tog broja, najmanje 2.000 su djeca.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!