Ferguson: Za crnkinju lisice, za naoružanog bijelca razgovor

Dok je grupa Afroamerikanaca vodila verbalni, a u nekim momentima i fizički rat sa predstavnicima reda i zakona, sa druge strane se nalazilo nekoliko bijelaca, od kojih je jedan nosio pancir i automatsku pušku. Mirno je razgovarao sa policajcima, koji nisu pokazali nikakvu namjeru da preduzmu korake prema njemu

Najmanje 23 osobe su uhapšene u noći između ponedjeljka i utorka na protestima koji su organizovani u Fergusonu na godišnjicu smrti tamnoputog tinejdžera koga je ubio bijeli policajac.

Dvije fotografije snimljene tokom noći velikih tenzija počele su da se šire na društvenim mrežama – na jednoj je prikazana 18-godišnja djevojka sa lisicama na rukama za koju je policija navela da je optužena zbog opiranja pri hapšenju.

U prvom trenutku objavljeno je da ona ima 12 godina, što je povuklo salvu negativnih komentara upućenih policiji iz Fergusona.

Ipak, bez obzira na godine, djevojka teško da bi mogla da pruži iole ozbiljniji otpor policajcima koji su imali “punu ratnu opremu“.

Dok je grupa Afroamerikanaca vodila verbalni, a u nekim momentima i fizički rat sa predstavnicima reda i zakona, sa druge strane se nalazilo nekoliko bijelaca, od kojih je jedan nosio pancir i automatsku pušku.

Mirno je razgovarao sa policajcima, koji nisu pokazali nikakvu namjeru da preduzmu korake prema njemu.

Prema određenim navodima, naoružani civil je pripadnik organizacije Aut kipers, koju uglavnom čine bivši vojnici i policajci, međutim, oni odbijaju bilo kakve naredbe vlasti, zbog čega se često za njih govori da su organizacija suprotna Ustavu SAD-a.

Jedan od njih, koji je dao izjavu u ponedjeljak, nazvao je predsjednika SAD-a Baraka Obamu “mulatom“ i posebno istakao da je Obama bio musliman rođen u Keniji.

Aktivnosti Aut kipera su dozvoljene u državi Misuri, a ukoliko oni nabavljaju legalno svoje oružje, mogu da ga nose u javnosti.

Izvor: b92.net

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!