Rusija šalje Siriji protivvazdušni sistem S-300

“Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne odbrane S-300 u roku od dvije sedmice. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko vazdušnih meta”, rekao je Šojgu

Foto: Printscreen

Rusija će u naredne dvije sedmice predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

“Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne odbrane S-300 u roku od dvije sedmice. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko vazdušnih meta”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mjere za poboljšanje sigurnosti ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra vazdušne snage Izraela.

On je naglasio da je Rusija 2013. godine na zahtjev izraelske strane obustavila isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a za koji su pripadnici sirijske vojske obučeni.

PROMJENA SITUACIJE

“Danas se situacija promijenila. I to ne našom krivicom”, kazao je on.

Šojgu je kazao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdušne odbrane.

Ruski ministar je objasnio okolnosti rušenja ruskog aviona Il-20 u Siriji.

“Izraelske posade, savršeno znajući situaciju u vazduhu, prikrile su se ruskim avionima, što je dovelo do njegovog obaranja i pogibije 15 naših vojnika. Ovo nas je primoralo da kao odgovor preduzmemo adekvatne mjere kako bi se povećala bezbjednost ruskih vojnika koji obavljaju zadatke borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji”, naveo je on.

Osim toga, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove protivvazdušne odbrane.

“To će omogućiti centralizovano upravljanje svim snagama i sredstvima protivvazdušne odbrane u Siriji, praćenje vazdušne situacije i operativnu prednost ciljnih oznaka. Najvažnije je da će biti garantovano da će sirijska sredstva protivvazdušne odbrane identifikovati sve ruske avione”, naglasio je Šojgu.

POGOĐEN AVION

Ruski avion je greškom pogodio sirijski protivvazdušni sistem S-200, a Rusija krivi Izrael za to, obrazlažući da su se njihovi avioni krili iza Il-20.

Moskva je optužila Izrael da ih nije obavijestio o predstojećem napadu na ciljeve u Siriji, što je rezultiralo rušenjem ruskog aviona, prenosi Fena.

Ruski predsjednik naredio je ministarstvu odbrane da poduzme nekoliko mjera kao odgovor na incident, prenosi RT.

Sistem S-300 je razvijen kao odbrana od aviona i krstarećih projektila za sovjetsku protivvazdušnu obranu.

S vremenom su razvijene i verzije koje su mogle presretati balističke projektile, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!