Marković poručio Krivokapiću: Ne kitite se tuđim zaslugama, imaćete priliku da se pokažete

Iz Kabineta predsjednika Vlade Duška Markovića saopštili su da je finansijska podrška Evropske unije za izgradnju Infektivne klinike planirana kroz Godišnji akcioni program IPA 2018, čija priprema je u saradnji sa EK počela početkom 2018. godine

Duško Marković (Foto: Vlada Crne Gore)

Povodom izjave mandatara Zdravka Krivokapića da je vodio intenzivne razgovore u vezi sa novom zdravstvenom infrastrukturom i to Klinikom za infektivne bolesti, iz Kabineta predsjednika Vlade Duška Markovića saopštili su da je finansijska podrška Evropske unije za izgradnju Infektivne klinike planirana kroz Godišnji akcioni program IPA 2018, čija priprema je u saradnji sa EK počela početkom 2018. godine.

“Prvom verzijom programa, za izgradnju ova dva infrastrukturna objekta bila je planirana podrška u iznosu od 4,5 milona eura, dok je ostatak sredstava od oko četiri miliona eura trebalo da bude obezbijeđen u vidu nacionalnog kofinansiranja. U tom pravcu, 2. decembra 2019. potpisan je i finansijski sporazum za ovaj program”, piše u saopštenju Markovića.

Pojavom pandemije COVID-19 početkom 2020, Evropska komisija je, kako su objasnili iz premijerovog Kabineta, odlučila da uveća podršku zdravstvenom sistemu Crne Gore, pa je dogovoreno da se finansijska podrška Evropske unije projektu Infektivne klinike uveća na način što će ga u potpunosti finansirati Evropska unija sa 8,5 miliona eura.

“Dopunjeni opis projekta dobio je neophodnu podršku država članica Evropske unije kroz usvajanje od strane Odbora Evropske komisije za Ipu početkom oktobra 2020”, pojasnili su iz Vlade.

Projektom je, kako su kazali, planirana revizija glavnog projekta, priprema tendera, izgradnja, nabavka opreme, nadzor radova i formalno otvaranje dvije klinike. Ukupnim procesom sprovođenja tenderske procedure za izgradnju zgrade klinika će upravljati Uprava javnih radova kroz indirektni sistem upravljanja IPA sredstvima.

“Dakle, ova Vlada je uradila sve da se Infektivna klinika gradi i izgradi i obezbijedila duplo veću finansijsku podršku od planirane. U prevodu – ne kitite se tuđim zaslugama, imaćete priliku da svoje znanje i sposobnost pokažete tokom dalje realizacije ovog kapitalno važnog zdravstvenog projekta”, zaključuje Marković, prenosi Portal Analitika.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!