Krivična prijava protiv ministra Boškovića zbog vježbe na Sinjajevini

Iz KOR-a kažu da je Predrag Bošković, koga optužuju da je šef organizovane kriminalne grupe, istrajan u namjeri da naruši prirodni balans najvećeg pašnjaka na Balkanu, u suprotnosti sa voljom građana jasno izraženom peticijom, kao i preporukama međunarodnih partnera i činjenice da je Sinjajevina dijelom pod zaštitom UNESCO-a. “Posljedice ovog, bezumnog nauma, imaće i šire posljedice na eko sistem Crne Gore. Naime, Sinjajevina je poznata i po svojim vrhovima na kojima se dugo otapaju snjegovi i obezbjeđuju vodu Tari i Morači i njihovim pritokama predstavljajući izvor zdrave i pitke vode”, piše u prijavi

Predrag Bošković (Foto: GOV.ME)

Grupa ekoloških nevladinih organizacija Koalicija za održivi razvoj (KOR) saopštila je da je podnijela krivičnu prijavu protiv crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića koga su optužili za kršenje Ustava “pripremom više krivičnih djela iz oblasti zaštite životne sredine”.

KOR u obrazloženju prijave protiv Boškovića podsjeća da će, prema medijskim najavama, Vojska Crne Gore od 19. do 23. oktobra, u sklopu vojne vježbe, izvesti više artiljerijskih gađanja minobacačima 82mm i 120mm na Sijanjevini.

“Prostor na Sinjajevini kao vježbovno-strelišni određen je u suprotnosti sa ustavnim načelom, strateškim određenjem i propisima države Crne Gore”, saopštili su ekolozi, prenosi Glas Amerike.

Prema prijavi KOR-a, “NN članovi organizovane kriminalne grupe, koji se predstavljaju kao vojnici, danima obilaze katune na Sinjajevini, presrijeću stočare i lokalno stanovništvo tjeraju ih sa svojih ognjišta i katuna”.

Ministarstvo odbrane je zvanično saopštilo da nijesu tačne informacije koje koje prenose pojedini mediji da VCG svakodnevno upozorava stočare da se sklone sa Sinjajevine, podsjeća KOR.

Iz te organizacije su zatražili da se utvrdi identitet osoba koja obilaze stočare, navodeći da ne vjeruju “da bi naša vojska bila protiv stočara, tjerala ih i uništavala njihove pašnjake”.

“Već sumnjamo da su to NN članovi OKG Predraga Boškovića, maskirani u vojnike, zbog čega sumnjamo da možda planiraju i teška krivična djela protiv života i tijela”, navodi KOR.

Iz te organizacije kažu da je Predrag Bošković, koga optužuju da je šef organizovane kriminalne grupe, istrajan u namjeri da naruši prirodni balans najvećeg pašnjaka na Balkanu, u suprotnosti sa voljom građana jasno izraženom peticijom, kao i preporukama međunarodnih partnera i činjenice da je Sinjajevina dijelom pod zaštitom UNESCO-a.

“Posljedice ovog, bezumnog nauma, imaće i šire posljedice na eko sistem Crne Gore. Naime, Sinjajevina je poznata i po svojim vrhovima na kojima se dugo otapaju snjegovi i obezbjeđuju vodu Tari i Morači i njihovim pritokama predstavljajući izvor zdrave i pitke vode”, piše u prijavi koju je KOR podnijela protiv crnogorskog ministra odbrane.

Vlada je u septembru prošle godine donijela odluku da na Sinjajevini formira vojni poligon, uprkos oštrim protestima ekologa i lokalnih stočarskih zajednica.

Nova vladajuća većina ranije je najavila reviziju mnogih ekološki kontroverznih odluka prethodne vlade, među kojima je i odluka o formiranju vojnog poligona na Sinjajevini.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!