Balkan ponovno centar fake newsa, tinejdžeri iz malog grada zarađuju hiljade dolara!

Posebno se ističe web stranica po imenu Resist the Mainstream (Odupri se mainstreamu). Većina članaka gotovo jednoglasno podržava ili promoviše konzervativne političare. Veliki broj članaka je kopiran sa ostalih web stranica, a posebno sa desničarskog portala The Daily Wire.Tu i tamo ubace pokoju lažnu vijest poput one da je Joe Biden nosio “bubicu” u uhu tokom prve predsjedničke debate

Veles (Foto: Printscreen/ Macedonian Documentary Channel)

Veles, grad na obali Vardara, koji je u jeku prve Trumpove kampanje postao svjetski poznat po proizvodnji lažnih vijesti, ponovno želi da uzme svoj dio kolača u nadolazećim izborima. Istraživanje “Partnerstva za integritet izbora” pokazalo je da trolovi iz Velesa u Sjevernoj Makedoniji ponovno grade mrežu web stranica uz pomoću kojih šire lažne vijesti uoči skorašnjih američkih predsjedničkih izbora.

Posebno se ističe web stranica po imenu Resist the Mainstream (Odupri se mainstreamu). Većina članaka gotovo jednoglasno podržava ili promoviše konzervativne političare. Veliki broj članaka je kopiran sa ostalih web stranica, a posebno sa desničarskog portala The Daily Wire.

Tu i tamo ubace pokoju lažnu vijest poput one da je Joe Biden nosio “bubicu” u uhu tokom prve predsjedničke debate. U rubrici “o nama” stoji da su “projekt stvoren s misijom izvještavanja o vijestima koje mainstream mediji ne žele objavljivati”. Kao poštanska adresa navedena je adresa u Austinu, Teksas. Istraga je pokazala da iza stranice stoji dvoje individualaca iz Velesa koji prikupljaju sadržaj sa desničarskih portala i šire ga putem društvenih mreža.

“Nemamo razloga da sumnjamo da su operateri ovih stranica motivisani ičim drugim osim finansijskom dobiti. Međutim, oni nastavljaju da profitiraju od polarizacije i vjerojatno pridonose njnom širenju u Americi. Osobe koje naginju prema desno nesvjesno konzumiraju ovaj inostrani sadržaj”, stoji u zaključku izvještaja.

VIRALNI SADRŽAJ

Kopiranjem sadržaja s poznatijih news portala skrivaju identitet, šire viralne vijesti i privlače oglašivače. Na primjer, njihova objava o navodnoj izbornoj prevari postala je viralna, a jednom je njihovu objavu podijelio i republikanski političar David Rowe. Vlasnici stranice svoje porijeklo su pokušali da sakriju i tako što su registrovali domen uz pomoć usluge WhoisGuard koja nudi privatnost prikrivajući identitet vlasnika domena, kao kontakt su registrovali Gmail adresu i naveli poštansku adresu u SAD-u. Iako su unaprijedili taktiku od 2016. godine, ipak nisu uspjeli da zametnu sve tragove.

Tri autora na stranici “admin”, “aleksandra” i “viktor” povezani su s tri različite e-mail adrese. Adminova adresa je Gmail adresa navedena u rubrici “o nama”, a Viktor i Aleksandra imaju osobne adrese e-pošte. Preko tih adresa istražitelji su brzo došli do Facebook računa Viktora i Aleksandre koji su prijatelji na ovoj mreži i oboje kao rodni grad navode Veles.

Treba napomenuti da će posjetioca koji prvi put dođe na stranicu dočekati poruka: “Dragi ćitaoci, svjesni smo da se priče s naše web stranice ne mogu dijeliti na Facebooku. Facebook nas cenzuriše. Riješićemo taj problem uskoro”. Naime, istražitelji su, prije objavljivanja analize, kontaktirali društvene mreže i prenijeli im nalaze. Facebook i Pinterest su blokirali račune.

NIJE NEZAKONITO

Međutim, prenosi “Jutarnji list”, društvenih mreža ima napretek pa se Resist prebacio na mrežu Parler. Nije toliko poznata u Evropi, ali u SAD-u ima oko dva miliona korisnika. Slična je Twitteru, a promoviše se kao platforma koja štiti slobodu govora. Veliki broj korisnika su Trumpove Pristalice i sadrži uglavnom antisemitske objave i teorije zavjere.

Tamo njihov račun ima više od 400.000 pratilaca. Iste osobe iz Velesa povezuju se i s drugim računima, poput stranice koja promoviše afroameričku pro Trump autorku Candace Owens. Iako je nova makedonska vlada najavila da će se uhvatiti u koštac s industrijom lažnih vijesti, gradonačelnik Velesa i dalje stoji iza svojih “preduzetnika”.

“Rekao sam im: to je vaš način za brzu zaradu. I ne pokušavamo ih zaustaviti. Ništa nije nezakonito”, tvrdi Slavčo Čadiev.

Foto: Printscreen/ Macedonian Documentary Channel

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!