Počela kampanja na društvenim mrežama: Il’ si Srbin ili milogorac

Prije nedjelju dana, tačnije 21. septembra, formirana je grupa koja se u početku zvala “Popis: Ili si Srbin ili milogorac”, da bi četiri dana kasnije, 25. septembra, promijenila dio naziva, pa nosi ime: “Zovi se imenom svojih predaka: il’ si Srbin ili milogorac”. Naziv je na ćirilici, osim za riječ “milogorac” koja je napisana ltinicom. Među pratiocima ove FB grupe ima i onih koji misle da treba još mijenjati njeno ime, pa staviti “il’ si Srbin ili Crnogorac”, uz objašnjenje da se to mora naglasiti “kako ne bi bilo zabune da se ponovo neki Srbi pišu Crnogorcima, misleći da je to isto”. Slijedi i poruka: “To više nije i neće biti isto, Srbi su Srbi”

Foto: Printscreen

Kampanja za popis stanovništva koji će biti sproveden naredne godine već je počela na društvenim mrežama.

Prije nedjelju dana, tačnije 21. septembra, formirana je grupa koja se u početku zvala “Popis: Ili si Srbin ili milogorac”, da bi četiri dana kasnije, 25. septembra, promijenila dio naziva, pa nosi ime: “Zovi se imenom svojih predaka: il’ si Srbin ili milogorac”. Naziv je na ćirilici, osim za riječ “milogorac” koja je napisana latinicom, pišu Dnevne novine.

Među pratiocima ove FB grupe ima i onih koji misle da treba još mijenjati njeno ime, pa staviti “il’ si Srbin ili Crnogorac”, uz objašnjenje da se to mora naglasiti “kako ne bi bilo zabune da se ponovo neki Srbi pišu Crnogorcima, misleći da je to isto”. Slijedi i poruka: “To više nije i neće biti isto, Srbi su Srbi”.

Od osnivanja do 28. septembra, dakle za sedam dana, ova grupa dobila je oko 1.900 pratilaca. Na njenoj stranici veliča se srpstvo, srpski junaci, srpska znamenja, uz ogroman broj fotografija sa litija, iz raznih djelova Crne Gore koji su “okićeni” srpskim trobojkama. Tu su riječi srpskih sveštenika, upozorenja Srpske crkve da se ne zaboravi ko je donio pobjedu na izborima i srušio „diktatora”.

Sagovornici Dnevnih novina kažu da je ovo tek početak i da će se Crna Gora suočiti sa neviđenom kampanjom, što javnom, što tajnom, da se ostvari projektovani cilj kojeg je otvoreno saopštio srpski istoričar Aleksandar Raković da Srba treba da bude najmanje 40 odsto. Time bi srpskim nacionalnim inženjeringom postali najbrojnija nacija u našoj državi. Raković je izjavio da je već izvjesno da će biti 40 odsto Srba, te da to pokazuju njihova istraživanja, po kojima je još u martu ove godine registrovano 36 odsto srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

Portal Analitika podsjeća da je na posljednjem popisu 2011. godine bilo je oko 28 odsto.

Da je popis izuzetno značajan za Srbiju potvrdio je i njen predsjednik Aleksandar Vučić, dok Srpska pravoslavna crkva, preko svojih sveštenika najavljuje da prelazi na novi zadatak popis stanovništva.

Dakle, sve je potpuno jasno, a ova FB grupa samo pokazuje da je kampanja krenula i to mjesecima prije sprovođenja popisa, baš kao i u slučaju parlamentarnih izbora kada su preko litija držali tenzije, objedinjavali protivnike DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića, uz neviđenu podršku srpskih medija, srpskih politčara, zvanične vlasti, akademskih i intelektualnih krugova…

“Sigurno je da će tako biti i u susret popisu, zato ovu FB grupu ne treba posmatrati nimalo naivno, već kao prvi otvoreni korak da se već ušlo u organizovano djelovanje i kampanju koja ima za cilj da ubjeđuje naše građane da su Crnogorci nepostojeća nacija, da su svi koji se izjašnjavaju kao Crnogorci u stvari “milogorci”, te da crnogorska nacija ne postoji”, pišu Dnevme novine, prenosi Portal Analitika.

Mnogi univerzitetski profesori, analitičari, dobri poznavaoci istorije regiona i aktuelnih dešavanja upozoravaju da će popis stanovništva biti pitanje opstanka Crne Gore i Crnogoraca, s obzirom na ideju objedinjavanja Srba, stvaranja “srpskog sveta” i federacije srpskih država.

Podsjetićemo na riječi profesora Političke filozofije na Tuzlanskom univerzitetu dr Envera Halilovića koji je u razgovoru za Dnevne novine upozorio da bi ostvarivanje projektovanog cilja o broju Srba u Crnoj Gori bila tamnica za našu državu i da na vrijeme treba alarmirati i domaću i međunarodnu javnost i upozoriti ih šta se priprema, kako bi se na vrijeme spriječilo eventualno režiranje tog cilja, manipulacije i ideologizacija popisa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!