Njujork tajms: Tramp platio 750 dolara poreza u 2016. i 2017.

Objelodanjivanje predsjednikovih finansija pokazalo je da je on zaradio najmanje 434,9 miliona dolara u 2018. godini, ali je u poreskim podnescima prijavljen gubitak od 47,4 miliona dolara

Donald Tramp (Foto: Printscreen)

Predsjednik SAD Donald Tramp platio je samo 750 dolara federalnog poreza i u 2016, godini kada se kandidovao za predsjednika, i u 2017. godini, tokom svoje prve godine u Bijeloj kući, izvijestio je Njujork tajms u nedjelju.

Tramp, koji je žestoko čuvao svoje poreske prijave i koji je jedini predsjednik u moderno doba koji ih nije objavio, nije platio savezni porez na dohodak u 10 od poslednjih 15 godina, navodi se u članku.

Detalji poreskih prijava usložnjavaju ono kako Tramp sebe opisuje – kao oštroumnog i patriotskog biznismena, otkrivajući umjesto toga niz finansijskih gubitaka i prihoda iz inostranstva koji bi mogli doći u sukob sa njegovom odgovornošću kao predsjednika.

Objelodanjivanje predsjednikovih finansija pokazalo je da je on zaradio najmanje 434,9 miliona dolara u 2018. godini, ali je u poreskim podnescima prijavljen gubitak od 47,4 miliona dolara.

Advokat Trampove organizacije Alan Garten i portparol Trampove organizacije nisu odmah odgovorili na zahtjev Asošiejted presa za komentar o izvještaju.

Garten je za Tajms rekao da je Tramp platio milionski porez i da se “čini da je većina, ako ne i sve činjenice, netačna”.

Tramp je odbacio izvještaj na konferenciji za štampu u nedjelju.

Govoreći u Bijeloj kući, Tramp je izvještaj odbacio kao “lažnu vijest” i ustvrdio da je platio porez, mada nije dao nikakve detalje.

Takođe je obećao da će informacije o njegovim porezima “sve biti otkrivene”, ali nije ponudio vremenski okvir za objelodanjivanje, a slična obećanja data tokom kampanje 2016. godine nikada nisu ispunjena.

Zapravo, predsjednik je pokretao sudske sporove protiv onih koji traže pristup njegovim podacima, uključujući američki Predstavnički dom, koji tuži za pristupanje Trampovim poreskim prijavama u sklopu kongresnog nadzora.

Objavljivanje podataka, za koje je Tajms rekao da potiču iz datoteke koju su dobili o poreskim prijavama tokom dvije decenije, dolazi samo nekoliko dana uoči prve predsjedničke debate u utorak i nedjeljam prije izbora koji su podelili naciju, protiv demokrata Džoa Bajdena.

Tokom prve dvije godine na mjestu predsjednika, prema izvještaju Tajmsa, Tramp je od inostranih operacija primio 73 miliona dolara, što je uz dodatak njegovih golf imanja u Škotskoj i Irskoj uključuje i tri miliona sa Filipina, 2,3 miliona iz Indije i milion iz Turske.

Predsjednik je 2017. godine platio 145.400 dolara poreza u Indiji i 156.824 dolara na Filipinima, u poređenju sa samo 750 dolara američkog poreza na dohodak.

Tramp je, prenosi “Glas Amerike”, pronašao više načina da umanji svoje poreske račune, navodi se u članku. Uzimao je poreske olakšice na lične troškove poput stanovanja, aviona i 70.000 dolara za oblikovanje frizure dok je snimao TV šou “Šegrt”.

Gubici u preduzećima u isključivom vlasništvu Trampa, kojima od rukovodi, čini se da su nadoknadili njegov udio u “Šegrtu” i drugim entitetetima sa više vlasnika.

Tokom prve dvije godine svog predsjednikovanja, navodi se u članku, Tramp se oslanjao na poreske olakšice za poslovanje kako bi smanjio svoje poreske obaveze.

Tajms je rekao da mu krediti za poslovne investicije u vrijednosti od 9,7 miliona dolara, koji su predati nakon što je Tramp zatražio produženje za podnošenje poreza, omogućavaju da smanji prihod i plati po samo 750 dolara u 2016. i 2017.

Uplate poreza na dohodak pomažu u finansiranju američkih vojnih i domaćih programa.

Tramp je, počev od 2010. godine, tražio i dobio povraćaj poreza na dohodak u iznosu od 72,9 miliona dolara, za šta Tajms kaže da je u osnovi tekuće revizije Poreske uprave (IRS). Predsjednik je odbio da objavi porez pozivajući se na reviziju.

Ričard Nil, iz distrikta Masačuses, predsjedavajući resornog kongresnog odbora koji je neuspešno pokušao da dobije Trampovu poresku evidenciju, rekao je da Timesov izvještaj čini još važnijim da njegov odbor dobije dokumente.

“Čini se da je predsjednik izigrao poreski zakon u svoju korist i koristio pravne bitke da odgodi ili izbegne plaćanje onoga što duguje”, napisao je Nil u izjavi. “Donald Trump je sada šef agencije koju smatra protivničkom. Od suštinske je važnosti da IRS-ov program revizije predsjednika ostane bez miješanja”.

Garten je u izjavi novinskoj organizaciji rekao da je predsjednik “platio desetine miliona dolara ličnog poreza saveznoj vladi, uključujući milione ličnih poreza od najave kandidature 2015. godine”.

Njujork tajms je rekao da je odbio da Gartenu dostavi poreske prijave do kojih je došao kako bi zaštitio svoje izvore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!