Begić: Ako se ponove prethodna sedmica ili ona unazad 14 dana, plašim se da zdravstveni sistem neće moći da izdrži

Da bi bilo koja mjera dala rezultate mora da prođe period inkubacije, tako da je za očekivati da u narednih 10 do 14 dana imamo vidljiv efekat mjera koje smo predložili, što opet zavisi od implementacije mjera na terenu. Ja se nadam da će oni koji su zaduženi za kontrolu pooštriti kontrole, a građani da shvate ozbiljnost situacije, rekao je Begić

Dr Senad Begić (Foto: Printscreen)

Nove restriktivne mjere, koje se od danas primjenjuju u nekoliko opština, mogu dati rezultate za 10 do 14 dana, kazao je pomoćnik direktora IJZ dr Senad Begić.

“Da bi bilo koja mjera dala rezultate mora da prođe period inkubacije, tako da je za očekivati da u narednih 10 do 14 dana imamo vidljiv efekat mjera koje smo predložili, što opet zavisi od implementacije mjera na terenu. Ja se nadam da će oni koji su zaduženi za kontrolu pooštriti kontrole, a građani da shvate ozbiljnost situacije. Ako se ponove prethodna sedmica ili ona tamo unazad 14 dana, plašim se da zdravstveni sistem neće moći da izdrži”, poručio je Begić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Podsjeća da od danas stupaju na snagu nove restriktivne mjera u više opština, zavisno od epidemiološke situacije.

Begić ističe da se opštine dijele u četiri kategorije zavisno od broja oboljelih u prethodnih 14 dana.

“Svaka opština koja bude prelazila iz jedne grupe u drugu suočiće se sa pooštravanjem mjera”, rekao je Begić.

Dodao i da će se tabele objavljivati subotom ujutru, a mjere će stupati na snagu ponedjeljkom u ponoć i primjenjivati se 14 dana.

“U ovom ciklusu najstrože mjere su uvedene u Andrijevici, Nikšiću i Beranama, u kojima je epidemiološka situacija najgora i gdje je stopa, posebno u Nikšiću, pet puta veća nego na državnom nivou”, rekao je Begić, prenosi rtcg.me.

Kaže i da Andrijevica i Berane imaju silazni trend obolijevanja, pa je za očekivati da se stanje u tom opštinama poboljša.

“Nikšić je, nažalost, na nekoj ravnoj liniji sa blagim trendom poboljšanja, a Rožaje pokazuje blagi trend smirivanja”, kazao je Begić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!