Đukanović: Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet

Đukanović je naglasio da je prisustvo te Mreže u uslovima pandemije i ograničenog učešća ODIHR-a bilo izuzetno važno za demokratski karakter izbornog procesa u Crnoj Gori. Na kraju tog procesa, svi imaju razloga za zadovoljstvo, jer je to, kako je kazao, dobra potvrda da proteklih 30 godina nijesmo izgubili i da, bez obzira na kritičke opservacije i predrasude prema Balkanu sa određenih adresa, na ovim prostorima ipak imamo značajan broj praksi koje potvrđuju kapacitet za evropski standard i članstvo u EU i da demokratija i kultura u kontinuitetu rastu u Crnoj Gori, prekao je Đukanović

Foto: Predsjednik.me

Crna Gora je pokazala da ima demokratski kapacitet, uprkos najavama mogućih komplikacija, i solidan demokratski temelj koji je u stanju da odgovori potrebi tranzicije vlasti, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je danas primio šefa posmatračke misije Evropske mreže organizacije za monitoring izbora (ENEMO) u Crnoj Gori Đanluku Pasarelija i iskazao im zahvalnost za doprinos demokratskom izbornom procesu u Crnoj Gori.

“Đukanović je naglasio da je prisustvo te Mreže u uslovima pandemije i ograničenog učešća ODIHR-a bilo izuzetno važno za demokratski karakter izbornog procesa u Crnoj Gori. Na kraju tog procesa, svi imaju razloga za zadovoljstvo, jer je to, kako je kazao, dobra potvrda da proteklih 30 godina nijesmo izgubili i da, bez obzira na kritičke opservacije i predrasude prema Balkanu sa određenih adresa, na ovim prostorima ipak imamo značajan broj praksi koje potvrđuju kapacitet za evropski standard i članstvo u EU i da demokratija i kultura u kontinuitetu rastu u Crnoj Gori”, prekao je Đukanović.

Poručio je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, da će Crna Gora, nakon pažljivo pročitanog Izvještaja ENEMO, kao i do sada, raditi na otklanjanju slabosti i unapređenju izbornog sistema.

Pasareli je kazao da mu je čast i zadovoljstvo da se sastane sa predsjednikom i lično mu prenese utiske i iskustva tokom trajanja misije.

“Pasareli ističe da je svjedočio istorijskom trenutku, ne zbog rezultata izbora, već zbog odnosa i odluke predsjednika Đukanovića, na koje, kako je kazao, može biti ponosan jer predstavljaju korak unaprijed ka demokratskom zrijevanju. Pasareli je, uz najavu da će sva zapažanja o izbornim i postizbornim istupanjima učesnika procesa prezentovati u konačnom izvještaju, ocijenio da je ovo prekretnica za Crnu Goru i da je važno ukazati na određena upozorenja u kontekstu buduće politike i evropskog puta Crne Gore”, piše u saopštenju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!