Slovenija: Odsjekla šaku da bi dobila milionsku odštetu, sud je proglasio krivom, dobila dvije godine zatvora

Julijin partner Sebastien Abramov, koji ostaje u pritvoru, osuđen je na tri godine. Presudom su obuhvaćeni i njegovi roditelji za koje se vjeruje da su bili uključeni u slučaj. Njegova majka Tinka Huskić Colarič oslobođena je, a otac Gorazd Colarič osuđen je na godinu dana zatvora, ali neće morati u zatvor ako ne počini novo kazneno djelo

Julija Adlešič (Foto: Printscreen/Slovenske novice)

U ljubljanskom okružnom sudu Julija Adlešič i njen partner proglašeni su krivima za pokušaj prevare osiguranja.

Julija je, prema optužnici, namjerno odsjekla šaku lijeve ruke kako bi dobila milionsku odštetu, javljaju slovenački mediji.

Adlešič je osuđena na dvije godine zatvora, a njen partner Sebastien Abramov, koji ostaje u pritvoru, na tri godine. Presudom su obuhvaćeni i njegovi roditelji za koje se vjeruje da su bili uključeni u slučaj. Njegova majka Tinka Huskić Colarič oslobođena je, a otac Gorazd Colarič osuđen je na godinu dana zatvora, ali neće morati u zatvor ako ne počini novo kazneno djelo.

Prema optužnici, Adlešič si je nedugo nakon što je ugovorila polise kod pet osiguravajućih kuća namjerno odsjekla šaku lijeve ruke.

Ugovorenom polisom joj je osigurano nešto manje od 1,2 miliona eura odštete u slučaju invalidnosti. Prvooptužena je tokom procesa tvrdila da se radilo o nesreći te da je bez šake ostala dok je rezala grane za ogrijev cirkularnom pilom. Na to ju je navodno podstakao partner Sebastien Abramov. Njegov advokat Mitja Pavčič je rekao da je tužitelj ponudio ‘maglovitu priču koja je potpuno nerealna i neprihvatljiva’.

Tužilac je u završnoj riječi izrazio uvjerenje da je u postupku dokazao sve navode iz optužnice i da način, opseg i vrijeme sklapanja ugovora o osiguranju pokazuju da je četvorka pokušala pribaviti protivpravnu imovinsku korist. 

“Mišljenja medicinskih i mašinskih vještaka takođe su pokazala da je povreda Julije Adlešič bila namjerna i planirana”, rekao je tužilac Sedin Kičin.

Kazao je da su optuženici takođe planirali kako da njeguju ranu nakon povrede, a Abramov se prije incidenta na internetu raspitivao o upotrebi bioničke ruke, prenosi “Jutarnji list”.

Završnu riječ imao je i Boris Grobelnik, advokat koji brani prvooptuženu Adlešič. Suprotno tužiocu, uvjeren je da postupak nije dokazao da je Adlešič počinila navedena kaznena djela. Tako, prema njegovim riječima, broj i vrijednost sklopljenih ugovora o osiguranju ne ukazuju na to da je Adlešič povredu planirala kako bi ostvarila naknadu.

Grobelnik je katao kako sud nikada ne smije biti pod uticajem medija koji unaprijed osuđuju i po svaku cijenu pokušavaju dokazati krivicu. Kasnije je u izjavi za medije rekao da je sudsko vijeće, kojim je predsjedala sutkinja Marjeta Dvornik, odbacilo nekoliko vrlo važnih predloga odbrane bez odgovarajućeg obrazloženja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!