Vučić i Hoti u Bijeloj kući potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa

Poslije prvog dana pregovora u Vašingtonu, Vučić je rekao da mu je tokom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se pominjalo obostrano priznanje i da je on to odbacio, dok premijer Hoti nije odgovorio da li je postojao takav predlog, ali je naglasio da “štetni sporazumi za Kosovo, neprihvatljivi za Kosovo, nikad nisu došli niti će dolaziti iz Bijele kuće”. Specijalni izaslanik Trampa za pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel, na Twitteru je rekao da nije tačno da je Vučiću predao dokument da potpiše nezavisnost Kosova

Avdulah Hoti i Aleksandrar Vučić (Foto: Printscreen/YouTube)

Predsjednik Srbije Aleksandrar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti u Bijeloj kući su, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa, potpisali su dokument o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Srbija i Kosovo su se dogovorili o normalizaciji ekonomskih veza, rekao je Tramp, i pozdravio “veliki napredak” više od deset godina nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008.

Vučić je, prenosi Rojters, ocijenio da je ima još mnogo neslaganja između Srbije i Kosova, ali da je ovo veliki korak naprijed.

Hoti je ocijenio da je „ovo veliki korak naprijed” koji treba da vodi ka međusobnom priznanju dvije zemlje.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Robert O’ Brajen ocijenio je da će jačanje ekonomskih veza između Srbije i Kosova dovesti i do političkog rješenja.

Tramp je pred sastanak sa liderima Srbije i Kosova takođe rekao da je Srbija riješena da svoju ambasadu u Izraelu premjesti u Jerusalim, dok su se Kosovo i Izrael dogovorili da normalizuju veze i uspostave diplomatske odnose.

Ceremonija potpisivanja, prenosi Glas Amerike, bila je premještena iz Ruzveltove sobe u Ovalnu kancelariju.

Poslije sastanka u Bijeloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu.

Poslije prvog dana pregovora u Vašingtonu, Vučić je rekao da mu je tokom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se pominjalo obostrano priznanje i da je on to odbacio, dok premijer Hoti nije odgovorio da li je postojao takav predlog, ali je naglasio da “štetni sporazumi za Kosovo, neprihvatljivi za Kosovo, nikad nisu došli niti će dolaziti iz Bijele kuće”. Specijalni izaslanik Trampa za pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel, na Twitteru je rekao da nije tačno da je Vučiću predao dokument da potpiše nezavisnost Kosova.

U četvrtak uveče, Grenel je na Twitteru kratko prokomentarisao:”Bio je ovo produktivan dan. Gajim nadu”.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godrfi objavio je na svom Twitter nalogu raspored obaveza američkog predsjednika, uz komentar da je to “odličan dan za Srbiju i Kosovo”.

“Ekonomska normalizacija znači posao za mlade, nove investicije, stabilnu i jaku ekonomiju. Ljudi na Kosovu i u Srbiji zaslužuju bolji životni standard. Pozdravljamo napore lidera Srbije i Kosova u potrazi za mirom, pomirenjem i ekonomskom normalizacijom”.

Optimizam o pregovorima izrazio je i O’Brajan, koji je bio domaćin razgovora zajedno sa Grenelom.

“Veoma dobra runda razgovora ovog popodneva sa liderima Srbije i Kosova. Napravili su stvarni napredak”, poručio je O’Brajan, koji se takođe zahvalio Američkoj finansijskoj korporaciji za međunarodoni razvoj, korporaciji “Milenijumski izazov” i Američkoj eksport-import banci zato što su se priključili razgovorima.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!