Erdogan: Turska u Crnom moru pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj istoriji

Čelnik Turske istakao je da Turska 2023. počinje da koristi plin iz Crnog mora i da je odlučna „da iz temelja riješimo energetsko pitanje naše zemlje“

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Turska je u Crnom moru pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj istoriji, kazao je danas predsjednik te države Redžep Tajip Erdogan, prenosi agencija Anadolija.

„Naš brod Fatih otkrio rezerve od 320 milijardi kubnih metara prirodnog gasa tokom bušenja bušotine Dunav 1 započeto 20. jula 2020.“, rekao je on i dodao: „Bog nam je otvorio vrata neviđenog bogatstva na sasvim drugom mjestu“.

Čelnik Turske istakao je da Turska 2023. počinje da koristi plin iz Crnog mora i da je odlučna „da iz temelja riješimo energetsko pitanje naše zemlje“.

„Slične dobre vijesti očekujemo i iz Sredozemlja… Nemamo pretenzije na bilo čija prava, ali nikome nećemo dozvoliti ni da ugrožava naša i tako nastavljamo putem ka našim ciljevima“, istakao je Erdogan i kazao da turska sondažna i seizmička istraživanja ni u najmanjoj mjeri ne zavise o stranim elementima.

„Iza svih igara koje se odvijaju u istočnom Sredozemlju stoji i svađa oko podjele energetskih resursa. Energija nije samo osnovni element razvoja nego je i od velikog značaja u uspostavljanju nacionalne nezavisnosti“, poručio je turski lider.

Turska nastojanja za širenjem izvora energenata u vodama istočnog Mediterana dovele su Ankaru do sporenja sa Grčkom i Kiprom, navodi Euronews.

I grčka i turska mornarica su razmjestile brodove u području između ostrva Krit i Kipar nakon što je Turska poslala istraživački brod da provjeri situaciju sa naftom i plinom u vodama za koje Grčka tvrdi da pripadaju njenoj kontinentalnoj ploči.

Izvor Euronewsa navodi kako, iako su tajni detalji lokacije, on može potvrditi kako je riječ o ugljovodoničnom izvoru plina, prenosi Al Jazeera. Navodi kako bi objava mogla biti i predmet skretanja pažnje, te kako bi se moglo desiti da „se objavi da je izvor plina u Crnom moru, ne u Sredozemnom, zbog strateške želje skretanja pažnje i stvaranja zabune“.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!