Dr Oliver Stojković: Zvanični brojevi o koroni u Srbiji izgledaju kao da su ih nasumično birali (VIDEO)

PCR testiranja u privatnim laboratorijama još nije dozvoljeno. Na pitanje zbog čega, uprkos najavama premijerke, privatnim laboratorijama nije dozvoljeno da rade testove na koronavirus, Stojković kaže da ne zna. “Jedini razlog koji vidim je kontrolisanje informacija. Kada sam se prijavio da Medicinski fakultet može da sprovodi testiranja, to nam je praktično zabranjeno. Možda kao odgovor može da ilustruje činjenica da ispred ovih laboratorija u kojima se testira sjede službenici Državne bezbjednosti koji objašnjavaju da su tu da čuvaju testove”, kazao je Stojković

Dr Oliver Stojković (Foto: Printscreen/N1)

Broj od oko 10.000 novotestiranih u jednom danu (u Srbiji) koji je svakodnevno iznosi u javnost nije tačan, kaže genetičar dr Oliver Stojković, profesor na Medicinskom fakultetu i Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu i šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.

Taj broj vjerovatno obuhvata sva testiranja – PCR i serološka, kao i ponovljena i testiranja uzoraka uzetih prije više od jednog dana, dodaje on.

“Broj od 10.000 nisu osobe koje su testirane PCR testovima, koji su isključivo namijenjeni za testiranje novozaraženih. S kolegama s kojima sam razgovarao, došli smo do zaključka da taj broj vjerovatno obuhvata sve osobe nad kojima je u prethodnom danu urađeno testiranje, uključujući i ponovljena testiranje, uključujući i serološke metode, kao i one osobe koje se prvi put u danu ili dva dana prije toga javljaju u kovid ambulantu i koje su definisane kao osobe s mogućom kovid infekcijom”, kazao je dr Stojković u emisiji “Novi dan” na N1.

Kako je naglasio, “pravi broj novozaraženih potvrđenih PCR metodom ni u jednoj informaciji nismo uspjeli da pronađemo”.

“I zaista, povremeno izgleda kao da je taj broj nasumično naveden, bez uporišta u stvarnom stanju”, kazao je Stojković.

Kako je rekao, vremenski period u zaostatku izdavanja rezultata je bio vrlo veliki.

“Mi smo na sudskoj medicini čekali i po 10 dana na rezultate testa, pošto čekamo tijela koja će doći na obdukciju, jer se obdukcije kovid pozitivnih pacijenata u Srbiji, nžalost, ne rade”, rekao je Stojković.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tapevčević rekla je u utorak da broj testiranih uzoraka ne podrazumijeva samo osobe kojima je uzet bris prethodnog dana, već i ranijih, ali da taj period nije duži od tri dana.

“Moguće da je danas ili juče to taj period, ali taj broj nama ništa ne znači. Treba da nam se kaže koliko je prethodnog dana, od, ne znam, 856 ljudi koji su došli u kovid ambulantu zbog sumnje na koronu, procenat pozitivnih. Jedino taj broj govori o zahuktavanju epidemije. Tokom 10 dana u Šapcu, pošto sam te podatke vidio, bilo je, od svih testiranih, preko 70 odsto pozitivnih na koronu”, rekao je Stojković.

Na pitanje kako je moguća tolika razlika, da na nivou republike od 9.000 testiranih uzoraka svega 400 bude novooboljelih, a u Šapcu više od 70 odsto testiranih uzoraka, Stojković kaže da su dva načina za to.

“Jedan način je da su naduvane brojke testiranih, a drugi je da se smanji broj pozitivnih. Koja od ova dva objašnjenja je tačan, ja ne znam”.

Dodaje da nije imao uvid u sve podatke, a da su podaci o Šapcu o kojima je govorio od 5. do 15. jula.

“BIRN je, kažu, imao podatke u tu kovid bazu i oni tvrde da su podaci koji se objavljuju nisu tačni. Ja nisam imao uvid u te podatke. Ali, očigledno, nama matematika ne ide od ruke”, kazao je Stojković.

PCR testiranja u privatnim laboratorijama još nije dozvoljeno. Na pitanje zbog čega, uprkos najavama premijerke, privatnim laboratorijama nije dozvoljeno da rade testove na koronavirus, Stojković kaže da ne zna.

“Jedini razlog koji vidim je kontrolisanje informacija. Kada sam se prijavio da Medicinski fakultet može da sprovodi testiranja, to nam je praktično zabranjeno. Možda kao odgovor može da ilustruje činjenica da ispred ovih laboratorija u kojima se testira sjede službenici Državne bezbjednosti koji objašnjavaju da su tu da čuvaju testove”, kazao je Stojković.

Stojković demantuje informacije da je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se ne rade obdukcije kovid pozitivnih pacijenata.

“U Njemačkoj je to bila preporuka njihovog Instituta za javno zdravlje ‘Robert Koh’. Oni su jednom nespretnom formulacijom rekli da se to ne savjetuje, ali su se ljekari pobunili i sada se rade. Mi imamo opravdanje da naša oprema i uslovi u Institutu za sudsku medicinu ne zadovoljavaju najviše standarde za obdukciju osoba sa zaraznim bolestima. Ali, uz određene mjere predostrožnosti i minimumom ulaganja, ja mislim da se te obdukcije mogu raditi”, zaključio je Stojković.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!