Režiser Srđan Dragojević: Vučić je direktni inspirator genocida u Srebrenici

Dragojević je u postu objavljenom juče decidno napisao kako misli da je “Kosovo nezavisno”, da se u “Srebrenici desio genocid” i kako je sramota za Srbiju da predsjednik zemlje bude čovjek koji je javno prijetio ubistvom 100 muslimana

Srđan Dragojević (Foto: Printscreen/TFF)

Poznati srbijanski filmski režiser Srđan Dragojević objavio je na svom Twitter profilu niz postova u kojima se oštro obračunao sa javnošću svoje zemlje.

Dragojević je u postu objavljenom juče decidno napisao kako misli da je “Kosovo nezavisno”, da se u “Srebrenici desio genocid” i kako je sramota za Srbiju da predsjednik zemlje bude čovjek koji je javno prijetio ubistvom 100 muslimana.

Objave na Twitteru, prenosi Al Jazeera, Dragojević je nastavio podsjećanjem srbijanske javnosti na Vučićev govor u Skupštini Srbije u kojem je govorio o ubistvu stotinu muslimana, napravivši analogiju između tog govora i genocida koji je počinjen u Srebrenici uz opasku “Direktni inspirator”.

U jednom današnjem postu režiser je napisao kako je tokom 90-tih godina prošlog vijeka državno uređenje na Kosovu bio aparthejd, podcrtavajući da govori iz ličnog iskustva i da takve stvari danas malo ko želi da prizna.

Dragojević je napisao i tvit u kojem se osvrnuo na događaje iz Hrvatske u vrijeme neposredno nakon operacije “Oluja”, u kojem je primjetio da se stvari ne smiju posmatrati ograničeno i da je progonu srpskog stanovništva iz Like, Korduna i Banije prethodio egzodus Hrvata u ljeto 1991.

Nedugo zatim Dragojević je veoma jasno progovorio o fenomenu “vikend četnika” koji su tokom rata iz Srbije odlazili u Bosnu da pljačkaju.

Dragojevićevi postovi izazvali su brojne reakcije, a osim onih koji se javljaju riječima podrške na njegovom profilu, koji je javan, mogu se pročitati i riječi neslaganja sa njegovim stavovima.

Srđan Dragojević jedan je od najznačajnijih postjugoslovenskih reditelja, a njegovi filmovi Lepa sela lepo gore, Mi nismo anđeli, Rane i Parada dostigli su kultni status.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!