17. jul – dan kada su srpski “Škorpioni” strijeljali šest mladih Srebreničana (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Tog dana ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25). Šest Srebreničana su zarobili članovi paravojne jedinice “Škorpioni” 17. jula 1995. godine i kamionom odvezli na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili

Foto: Printscreen

Danas se obilježava godišnjica ubistva šest Srebreničana koje su 1995. godine, u blizini Trnova, ubile srpske paravojne formacije “Škorpioni” pod komandom Slobodana Medića, koji je za ovaj zločin osuđen na 20 godina zatvora.

Tog dana ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25), prenosi Radiosarajevo.ba.

Šest Srebreničana su zarobili članovi paravojne jedinice “Škorpioni” 17. jula 1995. godine i kamionom odvezli na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identifikovana i sahranjena u Memorijalni centar Potočari.

Počinioci zločina kod Trnova su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Komandant “Škorpiona” Slobodan Medić Boca je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna u tajanju 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. godine s cijelom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten sa izdržavanja kazne. 

Uznemirujući video:

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!