Hrvata našli kako pluta nasred okeana: Svi su ga slavili, a onda je uslijedio šokantan preokret!

Šest dana nakon što su muškarci spašeni, na plaži 54 kilometra zapadno od Albanyja pronađen je paket omotan crnom plastikom koji je sadržapsadržavao kokain. Sljedeći dan otkriven je prevrnuti kruzer u čijoj je kabini bilo osam zamotanih paketa, od kojih je svaki imao oko 40 kilograma kokaina

Australijske vlasti krenule su u potragu za trojicom muškaraca koje su spasili iz mora prije dvije sedmice. Razlog? 365 kilograma čistog kokaina…

Trojac je 1. februara pronađen u blizini Eclipse Islanda, 17 km južno od Albanyja u Washingtonu držeći za prenosivi frižider, a policiji su tvrdili da su bili u ribolovu kada im se brod prevrnulo, piše BBC.

Policija ih je isprva pohvalila pa su čak izdali službeno saopštenje u kojem ističu “važnost nošenja prsluka za spašavanje i lampe za hitne slučajeve”.

No, lokalna policija je ubrzo pronašla nedosljednosti u priči trojca i kontaktirala australijsku saveznu policiju koja je započela istragu.

Šest dana nakon što su muškarci spašeni, na plaži 54 kilometra zapadno od Albanyja pronađen je paket omotan crnom plastikom koji je sadržapsadržavao kokain. Sljedeći dan otkriven je prevrnuti kruzer u čijoj je kabini bilo osam zamotanih paketa, od kojih je svaki imao oko 40 kilograma kokaina.

Vlasti su kasnije otkrile 365 kilograma kokaina na najmanje dvije lokacije, a muškarci se sada sumnjiče za umiješanost u međunarodni šverc droge.

Zasad je uhapšen Aristides Avlontis, a policija još traga za Matom Stipinovićem (49) i Karlom Whitburnom (45), od kojih je jedan registrovani vlasnik prevrnutog broda. Vjeruje se da se njih dvoje skrivaju u Washingtonu.

Graeme Marshall, vršilac dužnosti zapovjednika australijske savezna policije, rekao je da je zapljena droge zadala “značajan udarac kriminalnoj organizaciji koja posjeduje značajne resurse”, piše “Jutarnji list”.

“Procjenjuje se da je ova zapljena zajednici uštedjela više od 235 miliona dolara štete povezane s drogom, uključujući povezani kriminal, zdravstvenu njegu i gubitak produktivnosti”, zaključio je Marshall.

Foto: Printscreen

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!