SZO: Neće biti povratka u normalu u doglednoj budućnost, ima mnogo razloga za zabrinutost

Biću otvoren – preveliki broj zemalja ide u pogrešnom smjeru, a virus je i dalje javni neprijatelj broj jedan. Ako se ne budu poštovale osnovne mjere, ova pandemija će da bude sve gora i gora i gora”, rekao je direktor SZO-a Tedros Adhanom

Ilustracija (Foto: Printscreen)

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila svijet će se pogoršati ako zemlje ne budu poštovale stroge mjere predostrožnosti, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

“Biću otvoren – preveliki broj zemalja ide u pogrešnom smjeru, a virus je i dalje javni neprijatelj broj jedan. Ako se ne budu poštovale osnovne mjere, ova pandemija će da bude sve gora i gora i gora”, rekao je direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus tokom virtuelnog brifinga u sjedištu agencije u Ženevi, a prenosi agencija Rojters.

Prema Rojtersovoj računici, broj oboljelih u svijetu premašio je 13 miliona, dok je više od pola miliona ljudi preminulo, prenosi Glas Amerike.

Tedros, kojeg oštro kritikuje predsjednik SAD Donald Tramp, rekao je da je od 230 hiljada novih slučajeva zabilježenih u nedjelju 80 odsto bilo iz 10 zemalja, a 50 odsto iz samo dvije zemlje. Najteže su pogođene Sjedinjene Države i Brazil.

“Neće biti povratka u normalu u doglednoj budućnosti. Ima mnogo razloga za zabrinutost”, rekao je Tedros.

Takođe je dodao da SZO još nije dobila formalno obavještenje o povlačenju Amerike. Američki lider optužio je SZO da je “marioneta” Kine gdje je Kovid 19 prvobitno registrovan na početku krize.

Tramp, koji je proteklog vikenda prvi put nosio masku u javnosti, i sam je meta optužbi političkih protivnika da nije ozbiljno shvatio koronavirus, što on demantuje.

Tim SZO otputovao je u Kinu da započne istragu porijekla novog koronavirusa, koji je prvobitno otkriven u gradu Vuhanu. Članovi tima su u karantinu, u skladu sa standarnom procedurom, prije nego što počnu da rade sa kineskim naučnicima, saopštio je visoki zvaničnik organizacije Majk Rajan.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!