Sjedinjene Američke Države se zvanično povukle iz Svjetske zdravstvene organizacije

Povlačenje SAD-a na snazi je od 6. jula i podneseno je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija

Foto: Printscreen

Sjedinjene Američke Države (SAD) zvanično su se povukle iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) potvrdio je Al Jazeeri portparol UN-a Stefan Dijarić.

Povlačenje SAD-a na snazi je od 6. jula i podneseno je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

Sjedinjene Američke Države pridružile su se SZO 21. juna 1948. godine. Prilikom pridruživanja su postavljeni su određeni uslovi u slučaju da SAD odluče da se povuku iz SZO.

Ti uslovi uključuju da se eventualno istupanje iz članstva mora najaviti godinu ranije i da se u potpunosti izmire sva finansijska dugovanja prema organizaciji.

U toku je provjera da li su SAD ispunile sve uslove za povlačenje.

Donald Tramp je u aprilu privremeno zaustavio američke doprinose SZO optužujući organizaciju da promoviše kineske “dezinformacije” kada je u pitanju izbijanje zaraze koronaviruso, iako su funkcioneri SZO odbacili te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna.

Nedugo nakon toga je zaprijetio da će trajno zaustaviti finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije ukoliko ona tokom 30 dana ne napravi određena poboljšanja, kao i da će razmotriti dalje članstvo Sjedinjenih Američkih Država u tom tijelu.

Krajem maja je izjavio da će, s obzirom na to da nisu napravljene potrebne i tražene reforme, prekinuti “odnose SAD-a sa SZO i usmjeriti ih prema drugim hitnim svjetskim potrebama javnog zdravstva koje to zaslužuju”.

Tu odluku je osudila međunarodna zajednica, posebno jer je Vašington osiguravao 15 odsto budžeta zdravstvene agencije UN.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!