Evo ko su zatvorenici koje su SAD iz Gvatanama poslale u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu

Državljanin Egipta Tariq Mahmoud Ahmed al Sawah (58) iz zatvora Gvatanamo prebačen je u BiH, a Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi (41), koji je porijeklom iz Jemena, u Crnu Goru. Nijedan od njih nije mogao biti vraćen u domovinu

Pentagon je objavio da su u srijedu ujutro u Crnu Goru prebacili zatvorenika iz Gvantanama, javlja Rojters.

41-godišnji zatvorenik Abdul Aziz Al-Suweydi, jemenskog porijekla, poslat je u Crnu Goru, kako bi započeo novi život. Kako piše Rojters, on je u američkom zatvoru proveo više od 13 godina. 

Kako je saopšteno iz Vlade, Crna Gora je prihvatila da primi zatvorenika iz humanitarnih razloga. 

“Crna Gora je prihvatila da, u okviru humanitarnog programa pomoći rješavanju pitanja zatvaranja baze Gvantanamo u istoimenom zalivu na Kubi, preuzme odgovornost za resocijalizaciju i povratak porodici jednog državljanina Jemena koji je duži niz godina boravio u Gvantanamu. U ovom humanitarnom programu učestvuje većina evropskih i susjednih zemalja među kojima su, između ostalih, Njemačka, Italija, Rusija, Mađarska, Slovačka, Bosna i Hercegovina i mnoge druge”, navodi se u saopštenju Vlade, prenose Vijesti.

Jemenac je prvi zatvorenik koji je u Crnu Goru transportovan iz Gvatanama. Sumnjičio se da je bio “trener bombašima Osame bin Ladena” u Avganistanu. Ipak, kako pišu mediji, od 2010. je “predstavljao zanemarljivu prijetnju po SAD”, i “od svojih branilaca je uvijek tražio mogućnost da nastavi obrazovanje”.

Navodi se da se Jemenac odlično služi engleskim jezikom, te da je u zatvoru studirao dva programa – matematiku i engleski jezik.

“Njegov cilj je bio da se pripremi za život van Gvatanama”, kazao je njegov advokat.

Osim Jemenca, u posljednjim oslobađanjima iz Gvatanama, 58-godišnji Egipćanin Tariq Mahmoud Ahmed al Sawah koji ima zdravstvenih poteškoća poslat je u Bosnu, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane. Nijedan od njih nije mogao biti vraćen u domovinu.

U saopštenju američkog Ministarstva odbrane se navodi da je treći zatvorenik Muhamed Bavazir odbio da se ukrca na let za Evropu, pa je ostao u američkoj bazi na Kubi, prenijela je agencija AP.

Britanski Guardian piše da je Egipćanin poznat kao “jedan od najpokornijih zatvorenika u Gvatanamu”, ali i da je njegova priča jedinstvena. On je nadležne iz zatvora informisao o terorizmu i pomagao im svojim znanjem. Navodno je imao “nevjerovatne privilegije”.

Sawah je, kako piše Guardian, bio smješten u takozvanom “studiju” u Kampu Eho. Bilo mu je dozvoljeno da izlaži u baštu, sa slika, gleda satelitsku televiziju i čak da uživa u mini-fižideru.

I dok se drugi zatvorenici izgladnjuju u znak protesta protiv tretmana u SAD, Sawah se za 13 godina u Gvatanamu i previše ugojio.

“Hranili su ga čizburgerima. Izgleda kao da ima 400 kilograma”, kazao je jedan američki zvaničnik.

Guardian piše da je Sawah sada u potpunosti razočaran terorizmom, do te mjere da je postao ateista. 

Nakon oslobađanja Egipćanina i Jemenca, u Gvatanamu je sada 91 zatvorenik.

Američki zvaničnici kažu da oslobađanje zatvorenika predstavlja napredak ka ostvarenju cilja predsjednika Baraka Obame, a to je zatvaranje zatvora.

U Gvantanamu je 2003. godino bilo skoro 680 zatvorenika.

Izvor: Vijesti.me

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!