Da li se EU i SAD bore za glavnu reč u dijalogu Srbije i Kosova?

Oni koji prate globalnu politiku za Glas Amerike kažu da je momenat objavljivanja optužnice protiv Tačija neobičan i pažljivo planiran. “Ovo se uklopilo u određeni rivalitet koji je postojao između američke administracije u vidu ambasadora Grenela i nekih evropskih centara moći koji su imali drugačiji pristup”, smatra diplomata Zoran Milivojević i napominje da će posledice objavljivanja predloga optužnice protiv Tačija biti političke, sve i da odluka nije time motivisana

Foto: Printscreen/Versus

Predlog optužnice protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija objavljen je u srijedu, 24. juna, tri dana pred zakazani, pa otkazani sastanak u Vašingtonu. Specijalizovano vijeće je u saopštenju navelo da je razlog za objavljivanje predloga optužnice, za koju se ne zna ni da li će biti potvrđena, pritisak na njihov rad. Međutim, zbog tajminga se u javnosti postavlja pitanje da li je objava najave optužnice politički potez EU u borbi sa Amerikom za primat u dijalogu Srbije i Kosova.

Oni koji prate globalnu politiku za Glas Amerike kažu da je momenat objavljivanja optužnice protiv Tačija neobičan i pažljivo planiran.

“Ovo se uklopilo u određeni rivalitet koji je postojao između američke administracije u vidu ambasadora Grenela i nekih evropskih centara moći koji su imali drugačiji pristup”, smatra diplomata Zoran Milivojević i napominje da će posledice objavljivanja predloga optužnice protiv Tačija biti političke, sve i da odluka nije time motivisana.

“U ovom trenutku čini se da je više nego evidentna trka između SAD i EU o tome ko će i na koji način preformatirati i ubrzati budući dijalog”, ocjenjuje Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka.

Brisel i Vašington, kažu sagovornici Glasa Amerike, imaju drugačije pristupe kako doći do cilja. Ali ne treba zaboraviti da im je cilj im isti – nezavisno Kosovo .

“EU, prije svega na Njemačku mislim, bila je eksplicitno protiv bilo kakve promjene kosovske granice i to je nešto na čemu je prilično insistirala, SAD to nisu podržavale, ali su bile spremne da, ako to bude rezultat dogovora, to priznaju”, kaže Đukanović.

Zoran Milivojević kaže da “Amerika nije malo dijete kome se može oduzeti igračka”, i da je reč o ozbiljnom faktoru bez kojeg se pitanje Kosova ne može riješiti.

“Amerika neće dozvoliti da bude istisnuta na način kako to neko sada ocjenjuje, nekom političkom akcijom i da bude isključena iz procesa čiji ishod zavisi do nje i čemu je ona kumovala od samog početka… Sve što se desi, kako god i kad god da se desi, mora biti verifikovano na najvišem nivou, globalnom planu u Savjetu bezbjednosti UN gdje je Amerika nezaobilazna”.

Mogu li EU i SAD da usklade metodologiju u dijalogu Srbije i Kosova i da li je ekonomski pristup, na kome insistira specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog, Ričard Grenel, komplementaran sa političkim koji zastupa EU?

“Ta ekonomija može da odigra određenu ulogu, stvara povoljan ambijent, relaksira odnose i stvara političku situaciju koja dozvoljava da se razgovara o suštinskim stvarima. I taj pragmatizam je ključan u pristupu Amerike”, kaže Milivojević.

Đukanović napominje da su na ovim prostorima, ipak, uvijek prioritet imale političke teme u odnosu na ekonomiju.

“Naravno da je bitno da se stvori neka vrsta povoljnijeg privrednog ambijenta, međusobne saradnje, vidjeli smo koliko su takse uticale na odnose Beograda i Prištine. Ali, to nisu ključne teme – ključne teme jesu kako će se urediti odnosi Beograda i Prištine, kako će se regulisati status Srba na Kosovu, imovine SPC, dakle to su teme koje su broj jedan”.

Osim otvorenih pitanja kada će dijalog biti nastavljen i o čemu će se razgovarati, pitanje je i da li će Hašim Tači ostati na mestu kosovskog pregovarača.

Nisu poznate ni konkretnije platforme za pregovore Srbije i Kosova – kako podsjeća diplomata Zoran Milivojević – teorije o razgraničenju ili razmjeni teritorija mogu biti samo probni baloni.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!