Sastanak u Bijeloj kući: Na pomolu razmjena teritorija između Srbije i Kosova?

EU za sada nije reagovala na ovaj poziv, ali sasvim je jasno da neće biti pretjeranog zadovoljstva. Naime, uz Grenellovo ime se sve vrijeme pominje “korekcija granica”, dakle ideja koja se pojavila prije dvije godine o razmjeni teritorija Srbije i Kosova: Beograd bi dobio sjever Kosova, a Priština većinski albansku Preševsku dolinu. Što u Bruxellesu i posebno Berlinu smatraju greškom velikih razmjera koja bi imala uticaja na stanje na Balkanu, ali i globalno

Predstavnici Srbije i Kosova vjerovatno će se susresti u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 27. juna prenosi The Wall Street Journal.

Prema tom izvoru, dvije strane su potvrdile da su primile poziv iz Bijele kuće.

Richard Grenell, posebni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine, na svom Twitteru je objavio da su mu obje vlade potvrdile da će prestati s kampanjama: Beograd sa zahtjevima državama da povuku odluku o priznanju Kosova, a Priština sa zahtjevima za ulazak u članstvo međunarodnih organizacija.

Washington je, dakle, čekao da Kosovo povuče i carine na robu iz Srbije u iznosu od 100 odsto, što je uveo bivši premijer Ramush Haradinaj i to platio premijerskim položajem. Zatim je, nakon izbora, premijer postao Albin Kurti koji je ukinuo carine, ali je uveo reciprocitet prema kojem na svoj robi koja je namijenjena za prodaju na Kosovu mora stajati deklaracija Republika Kosovo. Pa je i on srušen u parlamentu.

Avdullah Hoti, novi kosovski premijer, među prvim je svojim odlukama ukinuo reciprocitet. Vrlo brzo nakon toga je stigla potvrda o pozivnici čelnicima za sastanak u Bijeloj kući. Na izborima u Srbiji ove nedjelje Aleksandar Vučić će potvrditi svoju vlast u zemlji pa više ništa ne stoji na putu dijalogu.

Trump je u decembar 2018. godine poslao pismo Beogradu i Prištinu u kojem je rekao kako se nada da će čelnika država primiti u Bijeloj kući i proslaviti “istorijski događaj”.

EU za sada nije reagovala na ovaj poziv, ali sasvim je jasno da neće biti pretjeranog zadovoljstva. Naime, uz Grenellovo ime se sve vrijeme pominje “korekcija granica”, dakle ideja koja se pojavila prije dvije godine o razmjeni teritorija Srbije i Kosova: Beograd bi dobio sjever Kosova, a Priština većinski albansku Preševsku dolinu. Što u Bruxellesu i posebno Berlinu smatraju greškom velikih razmjera koja bi imala uticaja na stanje na Balkanu, ali i globalno.

Indikativno je da je Vučić u ponedjeljak razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema saopštenju iz Vučićevog Kabineta, “tokom detaljne razmjene mišljenja o rješavanju kosovskog pitanja, Vladimir Putin se založio za izradu kompromisnog rješenja prihvatljivog za Beograd, koje mora odobriti Savjet bezbjednosti UN”. O tome je prije oko dva mjeseca na isti način u intervjuu za beogradsku Politiku govorio i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

U Beograd dolazi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov 18. juna, što je bilo dogovoreno nevezano za Trumpov poziv. Njegov dolazak trebao bi da bude dodatni vjetar u leđa Vučiću tri dana prije izbora, a sad će moći da raspravi i šta da uradi u Washingtonu.

Rusija je zainteresovana za rješenje kosovskog pitanja razmjenom teritorija jer bi to mogla da tumači presedanom za Krim, ali je svjesna da time gubi osnovnu polugu pritiska na Beograd, piše “Jutarnji list”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!