Reks Tilerson zatražio od Senata da ratifikuje Protokol

Tilerson je u pismu lideru republikanske većine u Senatu, Miču Mekonelu, naveo da bi bilo od ogromne pomoći kada bi Senat na vrijeme zakazao glasanje o ratifikaciji do učešća Trampa na samitu NATO u maju

Američki državni sekretar Reks Tilerson zatražio je u pismu od lidera američkog Senata da ratifikuju Protokol o članstvu Crne Gore NATO-u, navodeći da je to u interesu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Kako navodi Rojters, koji je imao uvid u pismo od 7. marta, Trilerson je naveo da bi članstvo Crne Gore u NATO podstaklo integraciju, demokratske reforme, trgovinu, bezbjednost i stabilnost među njenim susjedima.

Rojters navodi da se Moskva protivi daljem širenju NATO-a, a američko odgađanje ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi pokrenulo je pitanja o tome da li će se administracija predsjednika Donalda Trampa usprotiviti Rusiji, uprkos željama Trampa za boljim odnosima sa Moskvom.

Članice NATO vide prijem Crne Gore kao način da se suzbiju nastojanja Rusije da proširi svoj uticaj na Balkanu, navodi Rojters.

Tilerson je u pismu lideru republikanske većine u Senatu, Miču Mekonelu, naveo da bi bilo od ogromne pomoći kada bi Senat na vrijeme zakazao glasanje o ratifikaciji do učešća Trampa na samitu NATO u maju, piše agencija MINA, prenosi portal rtcg.me.

“Učešće Crne Gore na samitu NATO u maju kao punopravne članice, a ne posmatrača, poslaće snažan signal o transatlantskom jedinstvu. U velikom je interesu SAD-a kada bi se ratifikovao protokol o članstvu Crne Gore”, napisao je Tilerson u pismu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!