Fauči: Povratak na normalan svakodnevni život ne može se očekivati ove godine

Nadam se da će određeni stepen prave normalnosti biti uspostavljen u narednih godinu dana, ili tako nekako, ali ne mislim da će to biti ove zime ili jeseni, rekao je Fauči u intervjuu za britanski The Telegraph

Entoni Fauči (Foto: Printscreen)

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Entoni Fauči izjavio je da će se koronavirus možda pojavljivati u nekoliko ciklusa i da se povratak na punu normalnost u svakodnevnom životu vjerovatno ne može očekivati ove godine.

“Nadam se da će određeni stepen prave normalnosti biti uspostavljen u narednih godinu dana, ili tako nekako, ali ne mislim da će to biti ove zime ili jeseni,” rekao je Fauči u intervjuu za britanski The Telegraph, dodajući da će koronavirus ipak biti nešto duže prisutan, prenosi Tanjug.

Fauči je takođe rekao da se ne može očekivati skoro ukidanje zabrana putovanja na nekim međunarodnim relacijama, i da će, sudeći po stopi širenja zaraze, za to biti potrebno da prođu mjeseci, a ne samo sedmice.

Učesnike demonstracija protiv rasne nepravde on je upozorio na rizik od zaraze virusom na masovnim okupljanjima, čak i ukoliko se koriste zaštitne maske, prenosi Al Jazeera.

Kako prenosi CNN, Fauči je izrazio optimizam u pogledu uspješnog razvoja vakcine protiv koronavirusa.

“Imamo potencijalne vakcine – četiri ili pet njih – koje značajno napreduju… Na osnovu svega viđenog u rezultatima u ranoj fazi, moguće je zamisliti da ćemo dobiti dvije ili tri uspješne vakcine”, objasnio je Fauči.

Prema podacima web stranice Worldometerts, koja prikuplja podate od vlada i agencije, u svijetu se novim koronavirusom zarazilo više od osam miliona ljudi, od početka pandemije krajem prošle godine kada se virus pojavio u kineskom Wuhanu. Poloviba zaraženih se izliječila, dok je više od 400.000 preminulo.

Najpogođenije su Sjedinjene Američke Države sa 2,1 million zaraženih i više od 117.000 preminulih.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!