Noć nasilja i haosa u SAD: Vatra ispred Bijele kuće, Tramp sklonjen u bunker, uhapšena ćerka de Blazija (VIDEO)

U Njujorku je tokom sukoba sa demonstrantima povrijeđeno 30 policajaca, a 350 demonstranata je uhapšeno – među njima i ćerka gradonačelinka Bila de Blazija, Kjara, koja je inače Afroamerikanka. On je najavio da će se pokrenuti istraga o ponašanju policije koja je u jednom trenutku kolima uletjela u grupu demonstranata. Nujorška policija je na svom Twitter nalogu postavila video na kojem se vide demonstranti kako gađaju policijski auto i napisala da je “neće tolerisati takvo ponašanje agitatora koji remete mirne proteste”

Foto: Printscreen/The Telegraph

Paljenje, pljačkanje i sukobi sa policijom nastavljeni su šestu noć zaredom širom SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koji je premiuo tokom policijskog privođenja.

U više od 20 gradova je uveden policijski čas, a 16 saveznih država proglasilo je vanredno stanje.

Tokom noći, kamion je uletio među grupu demonstranata u Mineapolisu, ali niko od njih nije povrijeđen. Vozača su izvukli iz kamiona i pretukli.

Dvojica članova TV ekipe agencije Rojters, koji su izvještavali sa protesta u Mineapolisu, pogođeni su gumenim mecima, a kamera agencije je polomljena tokom snimanja protesta u nedjelju uveče.

Nasilnih sukoba bilo je i u Vašingtonu, gdje su demonstranti palili vatru ispred Bijele kuće, a policija ih je rastjerivala suzavcem.

Tajna služba sklonila je predsjednika Donalda Trampa u bunker Bijele kuće na sat vremena, kada su se demonstranti u petak okupili ispred Bijele kuće i bacali kamenice na policiju i pokušavali da probiju barikade, javlja AP.

DE BLASIO NAJAVIO ISTRAGU O PONAŠANJU POLICIJE

Prema anonimnom izvoru te agencije koji je blizak predsjedniku, Tramp je sat vremena proveo u bunkeru koji je napravljen za situacije poput terorističkog napada.

U Njujorku je tokom sukoba sa demonstrantima povrijeđeno 30 policajaca, a 350 demonstranata je uhapšeno – među njima i ćerka gradonačelinka Bila de Blazija, Kjara, koja je inače Afroamerikanka. On je najavio da će se pokrenuti istraga o ponašanju policije koja je u jednom trenutku kolima uletjela u grupu demonstranata.

Njujorška policija je na svom Twitter nalogu postavila video na kojem se vide demonstranti kako gađaju policijski auto i napisala da je “neće tolerisati takvo ponašanje agitatora koji remete mirne proteste”.

U Santa Moniki su opljačkane luksuzne prodavnice, dok je u Los Anđelesu prije početka policijskog časa opljačkana robna kuća, prenosi Glas Amerike.

Nasilni sukobi zabilježeni su i u Bostonu poslije mirnih protesta, kada su aktivisti bacali flaše na policajce i zapalili jedan automobil.

U nedjelju se protestovalo i u Majamiju gdje su demonstranti uzvikivali “dok nema pravde, nema mira”, kao i u Čikagu, Sijetlu, Solt Lejk Sitiju, Klivlendu i Dalasu.

Protesti širom SAD ne smiruju ni pošto je policajac Derek Čovin uhapšen optužen za ubistvo Džordža Flojda. Demonstranti traže da i trojica policajaca koja su prisustvovala hapšenju budu u zatvoru.

U mnogim gradovima uvedeni su policijski časovi, a pripadnici Nacionalne garde poslati su u 15 saveznih država kako bi suzbili nasilje.

Prema ocjeni agencije Rojters, aktuelni neredi u Americi su slični onima kada je 1968. ubijen borac za prava crnaca Martin Luter King.

KO PRAVI NEREDE?

Tramp, koji je nazvao demonstrante “huliganima”, insistira na tome da su za nerede odgvorn i “anarhisti” i radikalno ljevičarske organizacije poput grupe Antifa, za koju je najavio da će biti označena kao teroristička organizacija.

Ipak, nije poznato koliko na terenu ima pripadnika Antife niti da li su oni ti koji prave nerede. Predsjedniku protivrječe lokalni demokratski zvaničnici iz Mineapolisa koji su rekli da nerede prave radikalno desničarske i rasističke grupe.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar ubrzo pošto je predsjednik objavio na Twitteru, saopštio je da će “nasilje koje uzrokuje Antifa biti tretirano kao terorizam”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!