Nisu uradili obdukcije tijela dr Šefika Pašagića i Advije Kanlić: Podnešena krivična prijava protiv Sarajlije, Izetbegović, Sarajlića i kriznih štabova

Iako su same okolnosti njihove smrti šokantne tu ne prestaju apsurdi i šokovi vezani za oba slučaja, koji su odvojeni ali ih povezuje jedna zajednička stvar – nakaradni sistem. To pokazuje i sve ono što se dešava nakon tragedija. Naime, u oba slučaja uključilo se Tužilaštvo Kantona Sarajevo kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti i vidjelo da li postoji određena odgovornost nadležnih zdravstvenih ustanova. Istraga, koliko se zna, tapka u mjestu. U oba slučaja obdukcija nije nikad urađena. Tijelo Pašagića je pokopano a da patolog nije sačinio izvještaj. Tijelo Advije Kanlić skoro dva mjeseca leži u prosekturi u Sarajevu čekajući obdukciju

Epidemiolog, dr Šefik Pašagić (Foto: Printscreen/TV Alfa)

Sumnjive smrti epidemiologa Šefika Pašagića i Advije Kanlić, koji su bolovali od koronavirusa, potresle su i šokirale su javnost u BiH, ali i cijeli region. Iz ispovijesti porodica Pašagić i Kanlić može se zaključiti da je u oba slučaja zakazao zdravstveni sistem, jer su uprkos jasnim simptomima virusa Covid-19 danima čekali na reakciju i uslugu nadležnih.

DVOSTRUKI ARŠINI TUŽITELJICE SARAJLIJE

Iako su same okolnosti njihove smrti šokantne tu ne prestaju apsurdi i šokovi vezani za oba slučaja, koji su odvojeni ali ih povezuje jedna zajednička stvar – nakaradni sistem. To pokazuje i sve ono što se dešava nakon tragedija. Naime, u oba slučaja uključilo se Tužilaštvo Kantona Sarajevo kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti i vidjelo da li postoji određena odgovornost nadležnih zdravstvenih ustanova. Istraga, koliko se zna, tapka u mjestu.

U oba slučaja obdukcija nije nikad urađena. Tijelo Pašagića je pokopano a da patolog nije sačinio izvještaj. Tijelo Advije Kanlić skoro dva mjeseca leži u prosekturi u Sarajevu čekajući obdukciju.

Razlog zbog kojeg obdukcije nema zvanično je strah zdravstvenih radnika da je obavljaju jer navodno nemaju potrebnu opremu. Najnovija vijest je da će se obdukcija možda raditi u Republici Srpskoj, što je poražavajuće za zdravstveni sistem Kantona Sarajevo koji skupo plaćamo.

U međuvremenu, kako saznaje Raport, Tužilaštvu BiH stigla je prijava protiv nadležnih u zdravstvenom sektoru kao i protiv svih članova kriznih štabova KS i Federacije BiH, kao i glavne tužiteljke Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ova informacija nam je potvrđena i iz Tužilaštva BiH.

“U Tužiteljstvu BiH zaprimljena je prijava koju navodite u upitu”, šturi je odgovor Tužilaštva BiH.

 

Foto: Tuzilastvobih.ba

Prijava je, prema našim saznanjima, anonimna, a kako nam je potvrđeno, podnesena je protiv glavne tužiteljke Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije, vještaka sudske medicine Nermina Sarajlića i ostalih medicinskih vještaka koji su sačinili zaključke od 7. 4. ove godine o slučaju Šefika Pašagića, svih članova Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr Sebije Izetbegović. U prijavi se pominje i ime Eldana Mujanovića. Njegova uloga za sada nije poznata niti se protiv njega podnosi prijava.

Kako saznajemo, prijava protiv glavne tužiteljke Sarajlije odnosi se na činjenicu da Tužilaštvo KS nije naložilo obaveznu obdukciju tijela Šefika Pašagića, iako je bilo zakonskih osnova za. U prijavi se, između ostalog, navodi da je „tužiteljka Sarajlija odobrila ukop, svjesna da se nakon toga ne može pouzdano utvrditi uzrok smrti“.

Podnosilac se poziva na član 117 Zakona o krivičnom postupku FBiH, u kojem se kaže:

“(1) Pregled i obdukcija leša – preduzeće se uvijek kad u nekom smrtnom slučaju postoji sumnja da je smrt uzrokovana krivičnim djelom ili u vezi sa počinjenjem krivičnog djela. Ako je leš već zakopan, odrediće se ekshumacija u cilju njegovog pregleda i obdukcije.

(2) Pri pregledu i obdukciji leša preduzeće se potrebne mjere da se ustanovi identitet leša i u tom cilju posebno će se opisati podaci o vanjskim i unutrašnjim tjelesnim osobinama leša“.

U slučaju smrti Advije Kanlić, tužiteljka Sarajlija se pominje u kontekstu rada po dvostrukim aršinima, jer je naložila obdukciju, ali nakon odbijanja patologa nije preduzela ništa da ona bude sprovedena

EKIPA JE OPREMLJENA, ALI…

Nadalje, protiv Sarajlića i tima vještaka sudske medicine prijava je podnesena jer su u Zaključku od 7. 4, uz obrazloženje da nema uslova za vršenje obdukcija u vrijeme pandemije, praktično odbili da izvrše obdukciju tijela Advije Kanlić.

Protiv članova kriznih štabova kantonalnog i federalnog ministarstva zdravlja prijava je, prema našim saznanjima, podnesena jer nisu osigurali opremu i uslove za obavljanje obdukcija u uslovima pandemije.

U prijavi se ime direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović spominje jer, navodno, nije ustupila kapacitete KCUS-a za obavljanje obdukcije, iako je za medije 28. 4. izjavila „da je ekipa patologije u cjelosti opremljena za rad obdukcija, čime se potvrđuje da KCUS funkcioniše u punom kapacitetu i u krizi izazvanom COVID – 19“.

Prijava je podnesena na osnovu navoda porodica Pašagić i Kanlić i prema medijskim natpisima. on je podnesena i u Kancelariju disciplinskog tužioca.

Izvor: Raport.ba

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!